Vierde ronde dorpsspiegels ingeluid met stamppotbuffet voor Plaatselijke Belangen

Wethouder Piet van Dijk in gesprek met de met de bestuurders van de Plaatselijke Belangen tijdens het stampotbuffet
Wethouder Piet van Dijk in gesprek met de met de bestuurders van de Plaatselijke Belangen tijdens het stampotbuffet

Gisteren, op 9 oktober  organiseerde de gemeente Opsterland een stamppotbijeenkomst voor de leden van alle Plaatselijke Belangen in Opsterland.

Met een opkomst van zo’n 70 personen waren alle dorpen vertegenwoordigd. Tijdens de bijeenkomst werden de Plaatselijke Belangen bedankt voor hun inzet in de voorbije jaren.

Het informeren over dorpenbeleid ‘nieuwe stijl’ stond tijdens de bijeenkomst centraal. Ook werd een nieuwe ronde dorpsspiegels aangekondigd.

Belangrijke rol voor Plaatselijke Belangen

De Plaatselijke Belangen worden in nieuwe dorpenbeleid steeds belangrijker. De rol van de gemeente verandert van leidend naar ondersteunend. De gemeente wil meer ruimte creëren voor initiatieven vanuit de dorpen.

Dorpenbeleid nieuwe stijl

Wethouder Piet van Dijk (Opsterlands Belang) opende het stamppotbuffet, waarmee hij de vierde ronde van de dorpsspiegels inluidde. Dorpsspiegels zijn een instrument om de leefbaarheid van de dorpen te meten en te verbeteren. Dit gebeurt aan de hand van schriftelijke vragenlijsten die aan 3150 bewoners worden uitgereikt. De resultaten van de dorpsspiegels kunnen worden gebruikt bij het schrijven van een dorpsvisie.

Actiepuntenplan

Wethouder Van Dijk: “Veel te vaak verdwenen de dorpsvisies in de spreekwoordelijke la. Dit keer gaan we ervoor zorgen dat dit niet gebeurt. We vragen elk dorp om op basis van de dorpsspiegel een dorpsvisie met actiepuntenplan te komen. Wij willen met elkaar ook in overleg over de vraag hoe we een en ander gaan realiseren. We willen dus niet alleen een visie, maar ook in gesprek over wie welke verantwoordelijkheid in de realisatie daarvan heeft en wat daarvoor nodig is.”

Pilot dorpsbudgetten

Ook nieuw binnen het dorpenbeleid zijn de dorpsbudgetten. Dit jaar is een proef in drie dorpen gestart waarbij dorpsbudgetten worden ingezet voor projecten en activiteiten die de leefbaarheid en burgerparticipatie vergroten. De pilot wordt eind 2013 geëvalueerd.

Dit bericht heeft 2 reacties.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.