Na vele jaren toch nog nieuwe woningen op lege plek oude smederij Ureterp

Toen de smedeij in de Weibuorren nog in gebruik was, was het daar altijd een komen en gaan van mensen.
Toen de smederij in de Weibuorren nog in gebruik was, was het daar altijd een komen en gaan van mensen.

De plek aan de Weibuorren waar vroeger de Smederij van Romkema stond, wordt binnen afzienbare tijd opgevuld met nieuwe woningen. Door inspanningen van de gemeente Opsterland, wordt er toch nog gebouwd op deze kenmerkende plek in Ureterp.

De locatie aan de Weibuorren 49 is vroeger aangekocht door de gemeente en toen doorverkocht aan WoonFriesland. WoonFriesland zag echter geen kans meer om er te bouwen. Ook niet na lang aandringen van gemeentezijde.

Als gevolg hiervan heeft de gemeente gebruik gemaakt van het terugkooprecht. Aannemersbedrijf J.W. van den Broek uit Ureterp, dat al jarenlang graag wil bouwen op deze plek, heeft vervolgens de bouwlocatie van de gemeente gekocht.

Bouwrijp

In 2004 was de smederij vervallen tot een bouwval. Afbraak, was ondanks alles protesten desrijds, de enige optie. De belofte dat er op die plek snel, in het straatbeeld passende passende, huizen zouden worden gebouwd werd echter nooit ingelost. Wethouder Piet van Dijk heeft de oplossing gevonden door de grond van WoonFriesland terug te kopen.
In 2004 was de smederij vervallen tot een bouwval. Afbraak, was ondanks alles protesten destijds, de enige optie. De belofte dat er op die plek snel, in het straatbeeld passende , huizen zouden worden gebouwd werd echter nooit ingelost. Wethouder Piet van Dijk heeft de oplossing gevonden door de grond van WoonFriesland terug te kopen.

Inmiddels is het bouwplan van Aannemersbedrijf J.W. van den Broek goedgekeurd door Hûs en Hiem. In de eerste helft van dit jaar zal de locatie bouwrijp worden gemaakt.

Zonder winst

Voor veel Ureterpers zal er een langgekoesterde wens in vervulling gaan. Het college van burgemeester en wethouders heeft de zaak vlot kunnen trekken door de bouwgrond zonder winst door te verkopen aan de Ureterper bouwonderneming.

Gerelateerde site

www.bouwbedrijfjwvandenbroek.nl

Dit bericht heeft 2 reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.