Veel twijfelende kiezers, lokale partijen op winst

 

Opsterland krijgt veel meer zorgtaken. Voor veel mensen is dit erg belangrijk, de overgang naar de gemeente zorgt voor onzekerheid. Ik denk dat we het hier in Opsterland goed organiseren, dat het helemaal goed gaat komen. Hoe dan ook, als Opsterlands belang gaan we er alles aan doen om dit goed voor elkaar te krijgen.
Opsterland krijgt veel meer zorgtaken. Voor veel mensen is dit erg belangrijk, de overgang naar de gemeente zorgt voor onzekerheid. Ik denk dat we het hier in Opsterland goed organiseren, dat het helemaal goed gaat komen. Hoe dan ook, als Opsterlands belang gaan we er alles aan doen om dit goed voor elkaar te krijgen.

Meer dan een op de drie kiezers (35%) weet nog niet op welke partij ze op 19 maart gaan stemmen. Dat is veel meer dan vier jaar geleden, toen 16% van de kiezers in dubio zat. De zorgtaken die naar de gemeenten worden overgeheveld spelen daar een belangrijke rol bij.

Vooral kiezers die vier jaar geleden op PvdA of VVD stemden, breken zich het hoofd over wat ze over een krappe twee weken in het stemhokje gaan doen.

Minder ‘overlopers’

Ongeveer een op de zeven kiezers geeft op een andere partij te stemmen dan vier jaar geleden. Dat is minder dan in 2010, toen meer dan een kwart aangaf zijn stem aan een andere partij te geven. Het lijkt er op dat deze raadsverkiezingen ‘wat minder veranderingen teweeg zullen brengen in de samenstelling van de gemeenteraden’, concludeert hoofdonderzoeker Marcel Boogers, hoogleraar innovatie en regionaal bestuur aan de Universiteit Twente en senior adviseur bij BMC.

Veel nieuwe stemmers

DE verwachte opkomst ligt tussen de 49% en 59%. De meest genoemde reden om niet te stemmen is ‘geen interesse’ (31%). Ook het geringe vertrouwen in de politiek (18%) is reden om de stembus links te laten liggen. 16% geeft aan niet naar het stemhokje te gaan omdat ze niet weten op welke partij ze moeten stemmen. Uit een eerder gepubliceerde steekproef van TNS NIPO kwam naar voren dat mogelijk minder dan 50% de gang naar de stembus gaat maken.

Lokale partijen grote winnaars

 I&O Research verwacht op basis van zijn verkiezingsonderzoek een forse winst van de lokale partijen. Naar verwachting kunnen de ‘lokalo’s’ rekenen op 30% van de stemmen; in 2010 stemde 26% van de kiezers op een lokale partij. Linksom of rechtsom lijken de lokale partijen de grote winnaars van deze verkiezingen te worden. Hoewel het CDA landelijk gezien de grootste partij blijft, moeten de christen democraten per saldo verlies incasseren, blijkens het BMC-onderzoek. Ze weten wel wat kiezers van andere partijen af te troggelen, maar raken er meer kwijt. De PvdA en VVD staan op fors verlies.

Zorg en welzijn

De top-3 aan beleidsprioriteiten liggen bij de kiezers in dit onderzoek op zorg en welzijn, werkgelegenheid en veiligheid. Het thema werkgelegenheid is ten opzichte van voorgaande raadsverkiezingen flink gestegen. Gezien de economische crisis niet verrassend, concludeert Boogers. Veiligheid is al jaren een belangrijk. Het belang dat aan het thema zorg en Welzijn wordt gehecht, heeft volgens de onderzoekers alles te maken met de komende decentralisaties binnen het sociaal domein (zorg, jeugd en werk).

(bron Binnenlands Bestuur)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.