Veel kiezers hebben spijt en keren PvdA en VVD de rug toe, lokalen in opmars

De kiezers balen, Samson baalt. Dachten veel links georiënteerde kiezers op een sociale partij te stemmen, kwamen ze in het hol van de VVD terecht. Bij VVD stemmers gebeurde hetzelfde, maar dan precies andersom. Geen wonder dat een groot deel van Nederland het helemaal heeft gehad met de Haagse partijen en politici.
De kiezers balen, PvdA leider Samson baalt. Dachten veel links georiënteerde kiezers op een sociale partij te stemmen, kwamen ze in het hol van de VVD terecht. Bij VVD stemmers gebeurde hetzelfde, maar dan precies andersom. Geen wonder dat een groot deel van Nederland het helemaal heeft gehad met de Haagse partijen en politici.

Veel mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 op VVD en PvdA hebben gestemd, hebben daar nu spijt van. Daardoor weet een flink aantal kiezers even niet op welke partij ze zullen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Het berouw bij de landelijke coalitie is aanzienlijk groter dan bij de oppositie.

Dit blijkt uit een onderzoek dat het Kieskompas heeft uitgevoerd voor het ANP. Aan het onderzoek hebben 19.415 kiezers meegewerkt. Onder hen zijn bijna 5000 PvdA’ers en ruim 3000 VVD’ers.

Van de PvdA-kiezers heeft 39 procent spijt van de stem van 1,5 jaar geleden. Bij VVD-stemmers gaat het om 35 procent. Daar komt bovenop dat een op de tien VVD’ers niet zozeer spijt, maar wel ontevredenheid voelt. Bij de PvdA is 8 procent ontevreden. Al met al is de helft van de kiezers dus niet tevreden over de twee coalitiepartijen.

Strategisch gestemd

Volgens André Krouwel van het Kieskompas hebben veel van de teleurgestelden 2 jaar geleden strategisch gestemd. Hun hart lag eigenlijk bij PVV, SP of GroenLinks, maar er ontstond een tweestrijd tussen VVD-lijsttrekker Mark Rutte en Diederik Samsom van de PvdA. Met hun stem wilden ze ervoor zorgen dat de één de ander zou verslaan. Uiteindelijk vormden de rivalen samen een coalitie.

Nederlaag

Door de spijt dreigt een flinke nederlaag voor VVD en PvdA bij de gemeenteraadsverkiezingen. Zelfs veel tevreden kiezers twijfelen. Zo weet slechts een kwart van alle PvdA-kiezers zeker dat ze ook nu op de sociaaldemocraten zullen stemmen. Bij de VVD is dat niet veel beter. De liberalen hebben pas een op de drie kiezers achter zich, met minder dan 2 weken te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen.

Lokale partij

De mensen die hebben besloten om de VVD de rug toe te keren, stappen vooral over naar D66, CDA en de lokale partijen.. De grootste concurrenten voor de PvdA zijn de lokalen, GroenLinks, D66 en de SP.

Oppositie

De spijt staat in schril contrast met de gevoelens bij de oppositie. Bij die partijen betreurt minder dan 10 procent van de kiezers de stem. De uitzondering is ouderenpartij 50PLUS. Een kwart van die kiezers heeft spijt, vermoedelijk door de ophef over Henk Krol. Als hoofdredacteur van de Gay Krant bleek hij niet altijd pensioenpremies voor zijn medewerkers te hebben betaald. (bron Binnenlands bestuur en Kieskompas)

Gerelateerde berichten

landelijke-partijen-bang-forse-klap-raadsverkiezingen

veel-twijfelende-kiezers-lokale-partijen-op-winst

campagne-landelijke-partijen-klagen-lokale-partijen-doen-eigen-kracht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.