TINKSNEIN: Nieuw onheil voor peuterspeelzalen?

In Tinksnein publiceren we artikelen die het overdenken waard zijn. Vandaag een artikel uit de Trouw van zaterdag.

peutergymDe wereld van de peuterspeelzalen in is in rep en roer. Met ingang van 2016 wil het kabinet dat  de kwaliteitseisen die worden gesteld aan kinderopvang en peuterspeelzalen even hoog zijn. Dat schreef het kabinet maandag aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs): ,,Kinderopvang en peuterspeelzaal moeten straks aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen, vallen onder hetzelfde toezicht en worden op dezelfde manier gefinancierd. Dat zorgt voor duidelijkheid en voor een betere aansluiting op de basisschool.”

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wijst erop dat het allemaal beter is voor de kinderen: ,,Het maakt ze kansrijker in hun latere schoolloopbaan en op de arbeidsmarkt.” Bij de peuterspeelzaalwereld en ook vanuit de gemeenten denkt men daar anders over.

 ‘Peuterspeelzalen dreigen onbetaalbaar te worden’

Veel peuterspeelzalen hangt de dreiging van sluiting boven het hoofd. Door nieuwe regels moeten ze gaan concurreren met de kinderopvang en worden daardoor veel te duur. Grote groepen ouders zullen hun kinderen thuishouden. “Het klinkt zo mooi: marktwerking. Maar hier worden kinderen gedupeerd”, zegt Ton Biesta van het landelijk platform peuterspeelzalen (LPP).

Brancheorganisatie MOgroep schat dat er straks 50.000 peuters ‘onnodig’ tot de eerste echte schooldag thuiszitten. Dat is erg, stellen pedagogen. Die groep leert niet al op jonge leeftijd samen te spelen en delen. De ’thuisblijvers’ wordt niet spelenderwijs bijgebracht hoe ze zich moeten aanpassen aan een andere omgeving en waarom ze soms moeten wachten op hun beurt. Bovendien is een peuterspeelzaal een cruciale plek, zo stelt voorzitter Marijke Vos van de MOgroep, om taalachterstanden te ontdekken, of kinderen met extra hulpvragen in beeld te krijgen.

Er gaan zo’n 120.000 kinderen naar de peuterspeelzaal, net zoveel als er op de kinderopvang zitten. Peuterspeelzalen worden naast de ouderbijdrage bekostigd met gemeentelijk geld. De afgelopen jaren werd door bezuinigingen al zo’n 30 procent (600 van de 1700) van de speelzalen gesloten, de verwachting is dat er veel meer gaan verdwijnen. En dat is opvallend, want de wachtlijsten groeiden juist. Door de duurder wordende kinderopvang zoeken veel ouders een goedkopere oplossing.

Nu wacht de peuterspeelzalen nieuw onheil. Ze dienen volgens het kabinet aan dezelfde kwaliteitseisen als de kinderopvang te voldoen. Om te kunnen concurreren moeten de groepen kleiner, meer groepsleiders worden aangenomen en er zijn tal van andere aanpassingen verplicht. Daarnaast lopen peuterspeelzalen het risico dat ze commerciële prijzen moeten gaan betalen voor hun accommodatie. Geld is er niet en de animo te investeren, in een slechte markt en de huidige crisis, evenmin. “De verwachting is dat peuterspeelzalen het hoofd niet meer boven water kunnen houden”, zegt Elly Dekker namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. “Er gaan harde klappen vallen”, zegt Biesta.

Vanaf 2016 gelden voor de speelzalen en de kinderopvang niet alleen dezelfde kwaliteitseisen maar ook dezelfde toeslagen. Om daarvoor in aanmerking te komen moeten beide ouders werken. Veel gezinnen met één kostwinner zullen hun kinderen thuishouden, is de verwachting. Zo creëert het kabinet volgens de MOgroep ‘een scherpe tegenstelling tussen tweeverdieners en de rest’.

De maatregelen treffen de ‘achterstandsleerlingen’ overigens niet. Gemeenten zijn wettelijk verplicht voor- en vroegschoolse educatie (vve) – bedacht om taalachterstanden aan te pakken – te organiseren.

Voor kinderen die daarvoor niet in aanmerking komen, van wie hun ouders niet zo veel te besteden hebben en voor wie de gemeente de steun intrekt, is tot hun vierde verjaardag thuiszitten een valse start, zegt Marijke Vos. “Elke peuter heeft recht op spelen en goed onderwijs. Een voorschoolse basisvoorziening mengt alle soorten kinderen en voorkomt segregatie, achterstand in gedrag en taal. Nu wordt een grote groep daarvan uitgesloten. De eerste lichting onvoorbereide kinderen stroomt straks al door naar het basisonderwijs. Daar heeft uiteindelijk de hele samenleving last van. Niet alleen dat kind met die slechtere start.”

“Het lijkt in dit land alleen om geld en regels te gaan”, zegt Elly Dekker. “Het ‘kind als middelpunt’ van onze voorzieningen wordt met de mond beleden, maar is een illusie zolang het stelsel belangrijker lijkt.

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.