Stugge staatssecretaris geeft geen cent extra voor gemeentelijke Wmo-taak

wmo6Staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA) komt niet met extra geld over de brug om de instroom van vele nieuwe cliënten in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor gemeenten financieel behapbaarder te maken.

Dit blijkt uit zijn reactie naar gemeentekoepel VNG, die namens de gemeenten de bal voor een verantwoorde uitvoering van de Wmo bij het kabinet had gelegd.

Voor de bekostiging van het zogeheten overgangsrecht blijft het bij de 200 miljoen euro. Het VNG-bestuur heeft een krappe twee weken geleden namens de gemeenten echter gesteld dat er een ruimere compensatieregeling moet komen. 

Ondoenlijk

Gemeenten moeten in 2015 de zorg overnemen die mensen nu via de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) krijgen, maar vanaf januari onder de Wmo vallen. De bezuinigingen die met de decentralisatie van de langdurige zorg gepaard gaan, worden echter wel meteen doorgevoerd. Volgens een meerderheid van de gemeenten is dit ondoenlijk en de 200 miljoen euro compensatie te weinig.

Wettelijke borging

Op twee punten komt de staatssecretaris de gemeenten wel iets tegemoet. De samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten wat betreft de inzet van de wijkverpleging in de sociale wijkteams wordt wettelijk, in de Zorgverzekeringwet (Zvw), vastgelegd. Gemeenten hadden gevraagd om een wettelijke borging van de samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars.

Zorgen blijven

De zorgen van gemeenten zijn met deze brief niet weggenomen, stelt de VNG in een eerste reactie. Die zorgen kunnen pas in de loop van het wetgevingstraject opgehelderd worden, aldus VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma in een schriftelijke reactie. ‘We hebben vertrouwen in de intentie van het kabinet, maar de wet moet nog door de Kamer worden besproken. Wij zullen ons met deze zorgen ook uitdrukkelijk tot het parlement wenden.’ (bron Binnenlands Bestuur)

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.