Column – Stenen om mee te gooien? Je kunt er ook mee te bouwen!

Marcel van Opzeeland Opsterlands BelangMaandagavond hebben we in de gemeenteraad gesproken over de ‘Verantwoording 2012’. Opsterland ligt op koers in een storm waarin andere overheidsorganen op de klippen van financieel realisme kapot slaan. Waar de nationale overheid en woningbouwverenigingen zinken onder het gewicht van schulden en overdreven verwachtingen en daardoor gedane beloftes niet meer nakomen; komt Opsterland de beloftes aan haar inwoners nog steeds wél na.

Als we terugkijken op 2012 is kunnen we dan ook niet anders dan tevreden zijn; er is veel werk verzet. Wat hebben we onder andere allemaal bereikt?

 • We hebben 5 startersleningen verstrekt, 5 jonge gezinnen die in Opsterland kunnen blijven wonen waarvan de kinderen onze scholen blijven bezetten.
 • We hebben ondanks de economische crisis weer 2 kavels verkocht op onze bedrijfsterreinen.
 • We hebben 29 gezinnen toegestaan hun 2e woning, die ze niet verkocht krijgen, te verhuren zodat deze gezinnen niet kopje onder gaan.
 • We hebben een nieuw recreatief fietspad aangelegd tussen de Duurswouderheide en de Nijefeansterwei.
 • We hebben met 20.000 euro subsidie vele culturele projecten in Opsterland mogelijk gemaakt.
 • We hebben 300 kinderen uit het basisonderwijs de training ‘weerbaarheid in basisonderwijs’ (WIBO) laten volgen.
 • We hebben besloten tot de bouw van een nieuwe brede school in Gorredijk voor 3.5 Miljoen.
 • We voeren zelf de reïntegratie weer uit vanaf het stadhuis sinds UWV Werkbedrijf de werkzaamheden centraliseerde in Leeuwarden.
 • We hebben 64 personen ingeburgerd.
 • We hebben ‘De ZwangerschAppAssistent’ gesteund vanuit het CJG; een app die ruim 30.000 keer is gedownload.
 • We hebben het gemeentehuis verbouwd…van energie Label G naar B.
 • We hebben 8 huishoudens subsidie gegeven voor een zonneboiler.
 • We zijn begonnen met de aanleg van de rondweg rondom Gorredijk.
 • En zo zouden we nog veel, veel meer dingen kunnen opnoemen die deze gemeente in 2012 voor haar burgers heeft gedaan!

Ja, dit door de voortdurende economische crisis iets meer geld gekost dan begroot. Op een begroting 79Miljoen hebben we een krappe 7 ton teveel uitgegeven. Dat is slechts 0,9%!

In deze economische tijden waarin banken op de klippen lopen, waarin woningbouw coöperaties stoppen met geld uitgeven en waarin de nationale overheid bezuiniging op bezuiniging stapelt; noemt Opsterlands Belang dat kleine tekort het positieve gevolg van een gemeenteraad die keuzes heeft gemaakt die solide, soms pijnlijk maar vooral verantwoordelijk zijn geweest!

Aan de andere kant van de politiek is er in De Woudklank en andere kranten in de afgelopen weken jammer genoeg flink met modder gegooid. Collega raadslid Hans de Jong was het mikpunt.  Op zijn erf was niet alles volgens de regels gebouwd en werd een stukje grond anders gebruikt dan was toegestaan Zoals je zo vaak ziet in dit soort situaties, was ook bij Hans de Jong legalisatie binnen de regels mogelijk zonder dat iemand daar last van had. Nu blijkt dat er ook op de erven van de Leo Andringa en Rein Suurd illegale bouwsels staan. We hopen dat dit bij beide heren net zo kan worden opgelost als de gemeente dat jaarlijks doet voor vele inwoners van Opsterland; door naar oplossingen te zoeken waar iedereen zich in kan vinden binnen de algemeen geldende regels. Immers, wellicht heeft niemand er last van wanneer we de woning van Leo Andringa van ‘argrarische bestemming’ veranderen in ‘woonbestemming’. En wellicht heeft niemand er last van wanneer we Rein Suurd niet vragen zijn schuur (die illegaal is gebouwd op gemeentegrond) af te breken, maar het stuk grond aan hem verkopen zoals we jaren geleden al hadden besloten te gaan doen op vele plaatsen in Opsterland.

Wij van Opsterlands Belang willen leven in een gemeente waarin we elkaar wat gunnen, waar we in overleg met elkaar logische oplossingen vinden voor complexe problemen in het oerwoud van regels. Oplossingen waar iedereen beter van wordt.

Je kunt stenen zoeken om mee te gooien, je kunt ze ook zoeken om mee te bouwen. Wij kiezen voor bouwen aan een mooi en leefbaar Opsterland!

Marcel van Opzeeland

Raadslid Opsterlands Belang

mopzeela@gmail.com

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.