Smallingerland antwoordt niet, fusiegemeenten weten het niet

dwangsomGisteren publiceerde deze website over een onderzoek van het Friesch Dagblad naar Wob-verzoeken bij de Friese gemeenten. Klik op gelukzoekers-bestoken-gemeenten-wob-mails

Aan de inventarisatie van het Friesch Dagblad betreffende het aantal Wob-verzoeken, hebben 26 van de 27 Friese gemeenten meegewerkt.

Alleen de gemeente Smallingerland heeft geen antwoord gegeven op de vragen van het Friesch Dagblad over Wob-verzoeken. Friese fusiegemeenten hebben moeite om de vragen van het Friesch Dagblad te beantwoorden. Ze hebben hun administratie klaarblijkelijk niet goed op orde.

Dwangsom
Overheidsinstanties mogen maximaal vier weken de tijd nemen voor een beslissing over het verzoek, en mogen die termijn gemotiveerd nog eens met vier weken verlengen. Na een herinnering mag de instantie nog eens twee weken wachten met het nemen van een beslissing. Daarna gaat de dwangsom automatisch lopen, stelt de rijksoverheid: twintig euro per dag voor de eerste twee weken, dertig euro per dag voor de volgende twee weken en veertig euro per dag voor de resterende veertien dagen. De dwangsom loopt na die eerste tien weken dus maximaal 42 dagen en bedraagt, als een reactie gedurende die hele periode uit is gebleven, 1260 euro.

Volle pond                                                                                                                                 Volgens hun eigen opgave hebben vijf gemeenten in 2012 één keer het volle pond moeten betalen (Opsterland, Kollumerland, Ooststellingwerf, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat). Daarnaast is bekend dat Smallingerland vorig jaar in ieder geval één keer 1260 euro moest betalen, toen de achterliggende gegevens bij een parkeerboete niet op tijd werden verstrekt aan een man uit Oudega. Daarbij ging het dus om een legitiem verzoek.

Afkoopsom
Er zijn landelijk zelfs gemeenten die vanwege de drukte met Wob-aanvragen deze afkopen voor driehonderd euro. Deze praktijk komt voor zover bekend in Fryslân niet voor. Vanwege het misbruik wil minister Ronald Plasterk de wet aanpassen en ‘wobben’ minder gemakkelijk maken.

Weet-niet (1)
Duidelijk is ook geworden dat fusiegemeenten de administratie minder goed op orde hebben dan de ‘oude’ gemeenten. Naast Menameradiel was Súdwest-Fryslân de enige gemeente die geen inzage kon verschaffen in het aantal Wob-verzoeken. Bij die laatste gemeente is zelfs niet bekend of er dwangsommen zijn uitgekeerd, ondanks een wettelijke plicht deze informatie minimaal een jaar te bewaren. ,,Omdat we geen lijsten bijhouden, is het onbekend hoe vaak er een dwangsom betaald is door de gemeente. En voor welke zaken een dwangsom betaald is’, aldus een woordvoerster.

Weet-niet (2)
Ook de in oprichting zijnde gemeente De Friese Meren (Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat) heeft moeite met de beantwoording van de vragen. Het is de enige gemeente in Fryslân die meldt dat het aantal Wob-verzoeken is gedaald, van achttien naar acht. De gemeente meldt daar meteen bij dat dat aantal mogelijk niet volledig is. ,,Waarschijnlijk zijn er in 2013 wel meer verzoeken ontvangen, maar niet centraal geregistreerd. (bron Friesch Dagblad)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.