Schilderij voor gemeenteraad als afscheidsgebaar van brandweer

brandweer2Na afloop van de raadsvergadering op maandag 2 december 2013 verrasten de drie vrijwillige postcommandanten van brandweer Opsterland de gemeenteraad met een schilderij van kunstenaar Paul Kerrebijn. De burgemeester nam dit cadeau namens de raad in ontvangst. 

Voorafgaande aan de onthulling van het schilderij memorerende brandweer1brandweercommandant Marco Hoogeveen met spijt in zijn stem het einde van de Opsterlandse brandweer. Per 1 januari 2014 gaat de gemeentelijke brandweer op in de Provinciale Veiligheidsregio.

160 jaar

Opsterland heeft 160 jaar lang een eigen brandweerkorps gehad. Het korps bestaat momenteel uit drie blusgroepen. De kazernes staan in Ureterp, Beetsterzwaag en Gorredijk. Al de drie blusgroepen blijven ook in de nieuwe situatie actief.

Trots

Hoogeveen roemde de relatie tussen de gemeenteraad en de brandweer. ‘We hebben een goed geoutilleerd korps,’zei hij niet zonder trots. Hij noemde de raadsleden Alies van der Wal (CDA) en Marcel van Opzeeland (Opsterlands Belang) bij name, omdat dit tweetal bijzonder kritisch en sceptisch was over het opgaan in de provinciale veiligheidsregio.

Niemand blij

Ook al krijgen alle raadsleden een replica van het unieke schilderij, echt blij was niemand. Opsterland heeft gewoon een goed brandweerkorps met gemotiveerde vrijwilligers. Geen raadslid zat er op te wachten om dit kwijt te raken. De nieuwe landelijke wetgeving gaf de raad echter geen keus.

Gerelateerde websites

www.paulkerrebijn.nl

www.opsterland.nl/brandweer

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.