Rode potloden kunnen bijna in de kliko

stempotlodenElektronisch stemmen kan weer worden ingevoerd. Dat is het voorstel van de Commissie-Van Beek, die verschillende vormen van elektronisch stemmen en tellen heeft onderzocht.

Zelf je stembiljet printen met daarop alleen de partij en kandidaat van je keuze. En dat biljet vervolgens gewoon in de stembus doen. Zo stelt de commissie zich de verkiezingen van de toekomst voor. De commissie adviseert tot elektronisch stemmen over te gaan, ook al is dat duurder.

De kiezer maakt in de toekomst op het stembureau met een apparaat, zelf een stemformulier. De print, met één partij erop en een kandidaat daarvan, controleert hij of zij nog even voordat het papier in de stembus kan. Die biljetten worden dan met scanapparatuur geteld, een klus die in ongeveer een uur geklaard zou moeten kunnen worden, schat de commissie. De papieren worden ook gebruikt voor controles.

Over vijf jaar
Na enkele proeven voorziet de commissie in 2018 of 2019 landelijke invoering van het systeem, waarvoor straks een centrale organisatie verantwoordelijk is (opslag, beheer, onderhoud). De gemeenten zijn dan niet langer leidend. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart 2013 zal er nog met het potlood gestemd moeten worden.

Foutloos

Verwacht  wordt dat de methode fouten en ongeldige stemmen zal voorkomen, omdat de ongeveer 1 miljoen mensen die problemen hebben met de huidige stemwijze, beter uit de voeten zouden kunnen met een ‘stemprinter met tactiele toetsen en audio-ondersteuning’. Elektronisch stemmen en tellen zal wel duurder zijn dan de huidige handmatige werkwijze.

Kabinetsstandpunt
Minister Plasterk zegt in een reactie het belangrijke werk dat de commissie in korte tijd heeft verricht te appreciëren en zegt ernaar te streven zo snel mogelijk een kabinetsstandpunt over het advies voor te bereiden.

Gerelateerd bericht

stembureau-werken-opsterland-kan

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.