Rekenkamer ongerust over verdeling decentralisatiegeld

decentralisaties1De gemeenten krijgen meer taken.  Jeugdzorg, arbeidsparticipatie en maatschappelijke ondersteuning worden gedecentraliseerd en naar de gemeenten overgeheveld. Maar hoe weeg je af waarom gemeenten meer of minder geld krijgen voor de nieuwe taken, hoe kom je tot een goede verdeelsleutel?

De Algemene Rekenkamer waarschuwt op voorhand voor de verdeling van het macrobudget voor de decentralisaties. De decentralisatiegelden − zover nu bekend zo’n 16 miljard euro − worden drie jaar lang in een sociaal deelfonds gestort. De middelen worden geoormerkt.

 ‘Het enige dat we nu weten, is dat geld dat niet wordt uitgegeven terug moet naar het rijk. Het verdeelmodel moet nog worden gemaakt en daar zitten wegingsfactoren in. Het domein waarover je praat, is echter moeilijk te objectiveren’, stelt Arno Visser, lid van de Algemene Rekenkamer in een interview met Binnenlands Bestuur.

Lastig objectiveren

En juist daar zit het addertje onder het gras. ‘Tot dusver hebben we een verdeelmodel dat gaat over − heel flauw gezegd − lantaarnpalen, kilometersdecentralisatievalkuil asfalt, oppervlakte, etcetera. Dat is hartstikke ingewikkeld, maar redelijk te objectiveren. Nu hebben we het over een andere wereld.’ Wat doe je bijvoorbeeld met vergrijzende gemeenten; krijgen die meer geld? En wat te doen met gemeenten die succesvol inzetten op preventie? Kunnen die een bonus tegemoet zien?’

Principieel probleem

‘Het principe van een verdeelmodel dat in problemen denkt, is eigenlijk een vreemde in een sector waar we praten over de preventie en beheersing van uitgaven’, vindt Visser. ‘Dat is geen technisch probleem dat technisch kan worden opgelost, het is een principieel probleem.’ De discussie wordt tot nu toe niet gevoerd. ‘We proberen haar aan te wakkeren.’

Gemeenten

Visser is niet de enige die in spanning wacht op de verdeling van de decentralisatiegelden. Ook gemeenten zitten te springen om concrete antwoorden. Omdat op tal van terreinen de wegingsfactoren nog niet scherp zijn, tasten de gemeenten in het duister. De Haagse onduidelijkheid heeft een negatief effect op de uit werking van de decentralisaties op gemeenteniveau.

Gerelateerde berichten

gemeenten-krijgen-5-extra-jeugdzorg

trage-staatssecretaris-brengt-gemeenten-problemen-tweede-kamer-last-extra-controleronde

gemeente-krijgt-steeds-meer-zorgtaken-kleine-zorgaanbieders-doen-volop-mee-opsterland

gemeenten-weigeren-wmo-voorstellen-pvda-staatssecretaris-rijn

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.