Proef met landbouwverkeer over de rondweg bij Gorredijk

Provincie maakt halve draai en gaat overstag

tractorBewoners aan de Hegedyk en de Nijewei bij Gorredijk en de gemeente hebben voet aan de grond gekregen bij de provincie Fryslân. De aanvankelijk starre houding van de provincie heeft men laten varen. Kennelijk maakt het bezwaarschrift van de gemeente indruk.

Landbouwverkeer is dit najaar tijdelijk toegestaan op de nieuwe rondweg om Gorredijk, zo bericht dewoudklank. Het gaat om een proef om te kijken naar de effecten op de doorstroming en verkeersveiligheid.

Verschillende bewoners en belangenorganisaties maakten bezwaar tegen het besluit om geen trekkers toe te laten op de rondweg.

“Het signaal uit de omgeving is duidelijk. Door het toestaan van trekkers op de rondweg maak ik er werk van”, verklaart gedeputeerde Sietske Poepjes. Uit de proef moet blijken wat de beste route is voor landbouwverkeer. Hetzij over de rondweg of door het dorp via de huidige wegen.

Doorstroming

Op 10 juni is de rondweg opengesteld voor verkeer. Vanwege de doorstroming van het verkeer zijn trekkers hier niet toegestaan. Bewoners van de Hegedyk en Nijewei vrezen dat de verkeersveiligheid verslechtert als trekkers door de bebouwde kom blijven rijden.

Test

De provincie wil nu in overleg met de gemeente Opsterland testen hoe het in de praktijk uitpakt als trekkers toch over de rondweg gaan. Vanaf het moment dat de gemeente begint met de herinrichting van de Nijewei en Hegedyk, mag landbouwverkeer over de rondweg rijden. Ook na de werkzaamheden in het dorp mogen trekkers nog een periode over de rondweg.

Overleg

Voorafgaand aan de proef stellen provincie en gemeente in overleg met bewoners en belangengroeperingen criteria op. Die zijn bepalend in de keuze of landbouwverkeer in de toekomst wel of niet over de rondweg mag rijden. Voor eerder nieuws over deze kwestie, kijk op opsterland-trakteert-provincie-op-bezwaarschrift

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.