Proef betere scheiding afval Nij Beets en inzameling drankenkartons succesvol

nijbeetsIn november 2013 is de proef ‘Beter Scheiden, goed voor later’ begonnen in Nij Beets. Tijdens deze proef, die een jaar duurt, worden de grondstoffen als papier, gft-afval en textiel vaker opgehaald, en wordt de container voor restafval minder vaak geleegd. Bovendien worden drankenkartons (zoals melk- en sappakken) thuis bij de inwoners opgehaald.

Doel van de proef is tot een betere scheiding van het afval te komen, zodat de inhoud van de grijze container met 27% per inwoner per jaar vermindert. De proef is nu een aantal maanden gaande en de eerste resultaten zijn positief. Het restafval is afgenomen met 24% in het proefgebied. Vooral drankenkartons worden goed apart gehouden, daarvan is al bijna 4 kg per huishouden gescheiden ingezameld.

Waardevolle grondstoffen

Natuurlijke grondstoffen worden steeds schaarser, daarom is het belangrijksappakken- grondstoffen zoveel mogelijk te recyclen. Zo kan van oud glas oneindig nieuw glas worden gemaakt, oud papier wordt weer nieuw papier en gft-afval wordt compost. Minstens de helft van de inhoud van de grijze container is geen restafval, maar waardevolle, recyclebare grondstof, zoals bijvoorbeeld gft-afval, textiel, oud papier en glas.

Lagere kosten

Als iedereen bewuster met afval omgaat en de grondstoffen beter scheidt, daalt de totale hoeveelheid restafval flink. Goed voor het milieu dus, maar ook een flinke besparing op de verwerkingskosten van het restafval. Zo kan de gemeente de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk houden.

Gerelateerde berichten

kinderen-spelen-afvalspel-opening-afvalproef-nij-beets

afvalproef-zuiver-inzamelen-nij-beets-begint-november

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.