Plasterk wil de financiële steun aan landelijke en lokale partijen niet gelijk trekken

geldrollen
Geld moet rollen…., maar niet alleen naar  de kant van de Haagse partijen!

Politieke partijen in de gemeenteraad zouden door de gemeente gefinancierd moeten worden. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zaterdag in het radioprogramma BNR Campagne.

Lokale partijen krijgen geen financiële steun vanuit Den Haag. Landelijke partijen kunnen jaarlijks wel een leuke bijdrage tegemoet zien. Vanuit diverse geledingen is er op aangedrongen deze scheve situatie recht te trekken, maar daar wil Plasterk niets van weten. Dat moeten de gemeenten zelf maar regelen, vindt hij.

‘Zo is ons stelsel ook bedoeld’, aldus de interpretatie van Plasterk. ‘Europa financiert Europese politieke partijen. De partijen die in de Eerste en Tweede kamer zitten worden landelijk gesubsidieerd. Je zou dat ook heel goed vanuit lokaal budget kunnen doen voor partijen in de gemeenteraad’, zo zei minister Plasterk.

Rijkssubsidie

Volgens de bewindsman is het aan de gemeenteraad om te bepalen of zij hun politieke partijen naar rato van het aantal raadszetels financieel willen ondersteunen. De minister ontkent bij BNR Nieuwsradio dat landelijke partijen hun rijkssubsidie nu aanwenden om campagne te voeren voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Belastinggeld

Ondanks het feit dat lokale partijen de financiële steun  missen, die landelijke partijen wel genieten, timmeren ze stevig aan de weg. De mensen van Opsterlands Belang betalen de campagne helemaal zelf en daar zijn ze trots op. De meeste lokale partijen vinden niet dat belastinggeld aangewend moet worden om partijen in het zadel te houden.

Gerelateerde berichten

campagne-landelijke-partijen-klagen-lokale-partijen-doen-eigen-kracht

opsterlands-belang-betaalt-campagne-zelf

waarom-zijn-de-opsterlands-belang-advertenties-soms-zo-lelijk

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.