Participatiewet eindelijk bij de Tweede Kamer

participatieStaatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft vandaag de Participatiewet aangeboden aan de Tweede Kamer.

De wet moet de regelgeving aan de onderkant van de arbeidsmarkt vereenvoudigen en 125 duizend banen scheppen voor mensen met een arbeidshandicap.

Met de Participatiewet worden de Wet werk en bijstand, de Wsw en de Wajong grotendeels samengevoegd en onder verantwoordelijkheid van de gemeenten gesteld.

Lange geschiedenis

De wet is één van de belangrijkste decentralisaties van dit kabinet. De Participatiewet kent een lang verleden en is in verschillende vormen de revue al gepasseerd. In het voorjaar van 2012 stuurde toenmalig staatssecretaris Paul de Krom (VVD) een eerste versie naar de Kamer, de Wet werken naar vermogen. De wet kon rekenen op een Kamermeerderheid, maar het kwam net niet tot aanname, omdat het kabinet viel tijdens het overleg in het Catshuis.

Sociaal akkoord

Een jaar later had Klijnsma haar wet klaar en stuurde ze deze naar de Raad van State voor advies. Twee dagen daarna sloten kabinet, werkgevers en werknemers een sociaal akkoord waardoor de wet teruggehaald en aangepast moest worden. In het sociaal akkoord werd onder meer afgesproken dat de inrichting van beschut werk voor mensen die geen kans hebben op werk op de reguliere arbeidsmarkt geregeld gaat worden in de werkkamer, een overlegorgaan tussen gemeenten, werkgevers en bonden. Dat overleg is inmiddels een paar maanden aan de gang. Tot nu toe is er nog niets naar buiten gebracht over de voortgang van dat overleg.

UWV

Opvallend is dat het UWV de indicatiestelling gaat doen om te kijken of iemand in staat is het wettelijk minimumloon te verdienen. Daarvoor komt een landelijk, wettelijke kader met beoordelingscriteria. Wanneer de Tweede Kamer de wet gaat behandelen, is nog niet bekend. (bron Binnenlands Bestuur)

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.