Paal en perk aan beleidsvrijheid gemeenten, koudwatervrees in Den Haag

 

handen-die-met-kabel-worden-gebonden-12729050Het rijk houdt wil een groot aantal sociale taken overdoen aan de gemeenten. De gemeenten moeten het vervolgens een stuk goedkoper uitvoeren dan het rijk het tot nu toe deed. Gemeenten zouden daar een ruime beleidsvrijheid voor terug krijgen, zodat ze beter maatwerk kunnen leveren.

De verwachting is, dat gemeenten door maatwerk, de taken op het gebied van WMO, jeugdzorg en participatie beter en voordeliger uit kunnen voeren. Nu blijkt echter dat er van die beleidsvrijheid voorlopig geen sprake is, van bezuinigingen wel.

De eerste drie jaar na invoering van de decentralisatie van taken in het sociale domein – per 2015 – wordt nauwlettend in de gaten gehouden of gemeenten er wel voldoende geld aan uitgeven. Den Haag grijpt in als ze het aan andere zaken besteden. De gemeenten moeten straks met uitgebreide rapporten en accountancyverklaringen aantonen hoe ze het geld hebben besteed.

Haagse controle

Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor het brede sociaal domein op het gebied van participatie naar werk, maatschappelijke ondersteuning en jeugd. In het regeerakkoord was afgesproken gemeenten daarbij ruime beleidsvrijheid te geven om deze taken met zoveel mogelijk maatwerk te kunnen uitvoeren.De eerste drie jaar stelt Plasterk  echter paal en perk aan de beleidsvrijheid. Namens het kabinet verordonneert hij dat er tijdelijk een deelfonds sociaal domein wordt gecreëerd, met daarin de gelden voor de zogenaamde 3D-operatie. Voor deze zogeheten integratie-uitkering aan de gemeenten gelden strenge bestedingsvoorschriften.

Overgangstermijn van drie jaar

Het doel van de decentralisatie van verantwoordelijkheden in het sociaal domein is, behalve een bezuiniging, een efficiëntere en effectievere uitvoering en verbetering van de dienstverlening aan de burger.  Dat vergt volgens Plasterk een gedegen voorbereiding vooraf  en dat in de eerste jaren van uitvoering ‘op een passende wijze de vinger aan de pols wordt gehouden.’  De Tweede Kamer heeft om zo’n overgangstermijn gevraagd.

Koudwatervrees

Het heeft er alle schijn van dat de Haagse kamerleden en bestuurders last hebben van koudwatervrees. Ze willen aan de ene kant graag taken overhevelen naar gemeenten, aan de andere kant willen ze zelf de controle houden over de wijze waarop het worden uitgevoerd. De gemeenten dreigen daarmee een doorgeefluik van de Haagse politiek te worden. De Haagse regeldrift zal de gemeenten ongetwijfeld ook belemmeren in het o-zo-gewenste maatwerk. Daardoor komt ook de bezuinigingstaakstelling onder druk te staan.

Voor meer informatie. Klik op strakke-regie-rijk-over-sociale-bestedingen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.