‘Optelsom Raad van State banen Polderhoofdkanaal klopt als een bus’

kanaalbrege
Woensdag werd er in Nij Beets vrolijk getoast op de uitspraak van de rechter. Speciaal voor deze gelegenheid had uitbater van Café De Brêge, Ronald Pries, flessen Stûkesûpke aan laten rukken. Dit Beetster slokje stamt uit de tijd van de vervening.(foto Bart Ledegang)

Michiel Osinga-Sanders, werkzaam als gerechtsambtenaar bij  de afdeling publiekrecht, teams bestuursrecht, van de rechtbank Amsterdam, legt graag uit dat er niets mis is met het rekenvermogen van de Raad van State.

De Raad van State maakt volgens de critici een rare optelsom. Een toename van werkgelegenheid van 102 tot 122 hele en gedeeltelijke banen, meer nog dan de 63 onlangs door  de gemeente Opsterland genoemde voltijdbanen, lijkt onverklaarbaar. Osinga werpt een ander licht op de zaak.

In zijn vrije tijd houdt Michiel www.beetsonline.nl in de lucht. Op deze site gaat hij dieper op de materie in.

Optelsom

kanaalvlaggen
Woensdag was het een vrolijke boel in Nij Beets. (foto Bart Ledegang)

De Raad van State heeft de  rapporten en onderliggende stukken grondig ontleed. De toename van werkgelegenheid in de directe omtrek (25 fte, oftewel 35 tot 40 banen) en de toename in de wijdere omgeving (13 fte, oftewel 17 banen) is niet hetzelfde. Uit het ZKA rapport van vorig jaar blijkt dat er nieuwe initiatieven in de directe omgeving zijn (38 fte, oftewel 50 tot 55 banen). In 2010 waren die er nog niet.

Geen misser

Volgens de Raad van State zijn de 13 fte uit de wijdere omgeving niet in de cijfers over de directe omtrek meegenomen. Alles bij elkaar opgeteld luidt de rekensom volgens de rapporten: 25 + 38 + 13 = 76 fte, oftewel minimaal 35 + 50 + 17 = 102 deeltijdbanen. Van een misser , zoals de groep Leenman en de LC redacteur Willem Bosma beweren is dan ook geenszins sprake  Met een dusdanige forse toename van 76 banen in de directe omtrek en  wijde omgeving is sprake van dwingende reden van groot openbaar belang.

Koeienkont

Bij de Spar supermarkt werd de uitspraak van de rechter met gejuich begroet. Het voortbestaan van de winkel was tot nu toe onzeker. Nu het open kanaal veel toeristen naar Nij Beets zal brengen, ziet winkeleigenaar Eize Tolsma de toekomst weer heel wat zonniger in. (foto Frans Staats)
Bij de Spar supermarkt werd de uitspraak van de rechter met gejuich begroet. Het voortbestaan van de winkel was tot nu toe onzeker. Nu het open kanaal veel toeristen naar Nij Beets zal brengen, ziet winkeleigenaar Eize Tolsma de toekomst weer heel wat zonniger in. (foto Frans Staats)

Dat de groep Leenman niet eens is met de reactie van de Raad van State op de door hun ingebrachte argumenten en interpretatie van het cijfermateriaal, dat is heel wat anders. Leenman kijkt, zo zegt zij in de krant, liever tegen de kont van een koe aan. Anders geformuleerd: Leenman vindt ze dat belangrijker dan de slechte economische situatie. Het openbaar belang is echter veelomvattender; een grotere groep mensen is daarvan afhankelijk.

Gerelateerde site

De volledige analyse van gerechtsambtenaar Michiel Osinga-Sanders is te vinden op www.beetsonline.nl

Gerelateerde berichten

extra-raadsvergadering-polderhoofdkanaal

kanaalfeest-cafe-brege-nij-beets

polderhoofdkanaal-nij-beets-gaat-open

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.