Opsterlandse raadsleden praten mee over nieuw Tryaterstuk

De leesrepetitie werd gehouden in het Tryatergebouw in Leeuwarden.
De leesrepetitie werd gehouden in het Tryatergebouw in Leeuwarden.

Even geen verkiezingscampagne, even geen ingewikkelde raadstukken. Een acht man en vrouw sterke vertegenwoordiging van de Opsterlandse gemeenterad schoof donderdag 6 maart aan bij een toneelstuk in wording van Tryater

De Opsterlandse raadsleden waren uitgenodigd om een leesrepetitie mee te maken van een nieuw stuk dat de werktitel ‘Ôfwaaid praat’ draagt. Na afloop werden de raadsleden gevraagd om input en hun mening over het stuk te geven.

De raadsleden waren de eerste groep die werden uitgenodigd bij het stuk. In de komende weken komen meer groepen op bezoek om mee te praten over het stuk. Met deze werkwijze hoopt Tryater een stuk te ontwikkelen, dat letterlijk uit het leven gegrepen is.

Scheurtjes in de deken

‘Ofwaaid praat’ gaat over een rustig dorp waarin een ieder zijn eigen leven

Joop Wittermans uit Beetsterzwaag is één van de hoofdrolspelers in het nieuwe stuk.
Joop Wittermans uit Beetsterzwaag is één van de hoofdrolspelers in het nieuwe stuk.

leidt. Zo op het oog is er niets aan de hand. Als er een golf van inbraken plaats vindt, begint de warme dorpsdeken scheurtjes te vertonen. Onder de oppervlakkige bovenkant van de spelers, blijken onverwachte eigenschappen schuil te gaan

Angst en zondebok

Het liefst willen de dorpsbewoners zo snel mogelijk een dader aanwijzen. Dat die zondebok niet iemand van de bekende dorpsbewoners kan zijn, staat voor een aantal dorpelingen al snel als een paal boven water. Uit angst voor het bekende, wordt er gewezen naar het onbekende.

(Glim)lachspiegel

In het stuk worden herkenbare karaktertrekken uit het dorpsleven blootgelegd. Het stuk is een spiegel voor kleine gemeenschappen. Overigens wel een spiegel die geregeld als (glim)lachspiegel functioneert.

Toetsen aan werkelijkheid

De raadsleden van Opsterlands Belang, PvdA en Opsterlanders mochten na afloop meepraten en kritiek leveren. Dat werd volop gedaan. Het stuk werd getoetst aan de werkelijkheid van het leven in de dorpen en het omgaan met angsten en moeilijke situaties. Alhoewel het stuk nog in de beginfase zit, hebben de raadsleden een uiterst boeiende avond beleefd.

Het stuk is geschreven door Kees Roorda en wordt geregisseerd door  Jos van Kan. Spelers zijn Joop Wittermans, Aly Bruinsma, Lysbeth Welling, Eva Meijering en Lourens van den Akker

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.