Opsterlands Belang en VVD schouder aan schouder tegen gemeenschappelijke regelingen

Raadslid Marcel van Opzeeland
Raadslid Marcel van Opzeeland

Raadsleden Hylke de Vries (VVD) en Marcel van Opzeeland (Opsterlands Belang), politiek verschillend van kleur, nemen eendrachtig het voortouw in het groeiende verzet tegen Gemeenschappelijke Regelingen in Friesland. Dit stond donderdag in De Woudklank.

GR’s zijn ondemocratische gedrochten, vinden Hielke de Vries van de VVD en Marcel van Opzeeland van Opsterlands Belang. Als gekozen volksvertegenwoordigers hebben zij geen enkele grip op de grote sommen geld die de intergemeentelijke uitvoeringsinstanties opslokken.

Marcel Van Opzeeland heeft al meerder stelling genomen tegen de gemeenschappelijke regelingen. Ook landelijk begint het nu door te dringen dat gemeenschappelijke regelingen democratische  wangedrochten zijn. Kijk bij ‘gerelateerde artikelen’ onderaan dit artikel.

Wel betalen, niet bepalen

Het liefst zouden De Vries en Van Opzeeland alle zaken zelf willen regelen in de eigen gemeente Opsterland. Daarvoor zitten zij tenslotte in de gemeenteraad. Maar sommige uitvoeringspraktijken als de gezondheidsdienst GGD, de Jeugdzorg, of afvalbedrijf Omrin, vereisen nu eenmaal een gezamenlijke aanpak vanwege specifieke kennis en kostenbeheersing, erkennen de raadsleden. Daarbij legt de landelijke overheid sommige gemeenschappelijk regelingen gewoonweg bij wet op, zoals per 1 januari 2014 de Veiligheidsregio Fryslân. ‘Het probleem schuilt erin dat wij als gemeenteraad wel het geld voor de uitvoeringsinstanties mogen fourneren, maar er vervolgens niets meer over te vertellen hebben’, zegt Van Opzeeland.

Coöperatie bestuurd door ‘radenraad’

Met wapenbroeder De Vries grijpt Van Opzeeland dan ook elke gelegenheid aan om te protesteren tegen de weeffout in het democratisch bestuursysteem. In een overzichtsartikel in de landelijke krant NRC over de werking van de GR’s werden de twee lokale politici al eerder opgevoerd als verklaarde sceptici. Beide willen op zijn minst afdwingen dat zij hun zegje kunnen doen tijdens de presentaties van de begrotingen en de jaarrekeningen van de uitvoeringsinstanties. Nu de hoeveelheid samenwerkingsverbanden alleen maar lijkt toe te nemen – recent nog met handhavingmoloch Fumo – pleit De Vries voor een andere opzet van de gemeenschappelijke regelingen. De VVD-er wil de intergemeentelijke clubs omvormen tot coöperaties, waarbij de leden – lees de gemeenteraden – middels een ‘radenraad’ hun stem kunnen laten horen op jaarvergaderingen om het beleid vast te stellen. ‘Ik geef toe dat het een wat ongelukkig klinkende term is, maar waar het om gaat is dat democratische legitimiteit terugkeert.’

Goedkeuring Elzinga

De Vries heeft zijn idee van de radenraad voorgelegd aan bestuurskundige Douwe Elzinga van de RUG, de grondlegger van het dualisme in de lokaal bestuur. Elzinga vindt de radenraad een aantrekkelijke gedachte, zo mailde hij De Vries terug. Ook de grondlegger van het dualisme in het lokaal bestuur omschrijft de GR als een ‘zwaarwegend probleem met aanzienlijke financiële risico’s’ waarbij de gemeenteraden op grote afstand staan. In de landelijke politiek is het probleem van de ongrijpbare GR’s intussen ook doorgedrongen. Middels een wetswijziging krijgen raadsleden voortaan meer tijd om begrotingen en verantwoordingen te doorgronden. Maar dat lost nog onvoldoende op, volgens de Vries. ‘De situatie blijft dat een niet rechtstreeks gekozen wethouder zitting heeft in de raad van toezicht. Wij kunnen die wethouder wel naar huis sturen, maar daarmee verandert nog niets aan het beleid. Gekozen raadsleden moeten aan de knoppen kunnen draaien.’

Gerelateerde artikelen

 

‘Duivels’ dilemma verdeelt fractie Opsterlands Belang

gemeenschappelijke-regelingen-neigen-verworden-wangedrochten

tinksnein-samenwerking-gemeenten-urgent-maar-vaak-moeizaam

van-opzeeland -gemeenschappelijke-regeling-holt-democratie-uit

Column – Directeur Caparis is niet het grootste probleem

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.