Opsterlands Belang komt op voor de Opsterlandse brandweer

 
De coalitiepartijen van Opsterland zijn bang dat het nieuwe dekkingsplan van de Veiligheidsregio consequenties heeft voor brandweerteams in de regio.De raadsleden werden eerder deze maand bijgepraat over het dekkingsplan 2.0 van de Veiligheidsregio Fryslân. Dat plan moet het werk van de Friese brandweer efficiënter maken en aanrijtijden verkorten.

Marcel van Opzeeland, fractievoorzitter van Opsterlands Belang, wilde gisteravond van burgemeester en portefeuillehoudster Ellen van Selm weten in hoeverre zij zich inzet voor de kazernes van Opsterland. De partij vreest dat de regionale opschaling van de brandweer negatieve gevolgen heeft voor de brandweerteams in de gemeente. “Net zoals dat eerder gebeurde met de opschaling van de politie waardoor er bijna geen agenten in Opsterland overbleven omdat zij naar Groningen werden overgeheveld.”

Zo hoopt de partij dat het oppervlaktewater team van Jubbega (dat veel samenwerkt met het team van Gorredijk) behouden kan blijven. Marcel van Opzeeland: ,,Mensen die hier door het ijs zakken, zouden niet hoeven te wachten op een duikteam uit Sneek of Koudum”. ChristenUnie en CDA delen de zorg van Opsterlands Belang. Omdat het plan nog in ontwikkeling is, zou dit het moment zijn om een signaal af te geven. ,,Soarch dat de ûnmisbere frijwilligers aktyf bliuwe”, drukte Gerrit Weening van ChristenUnie de burgemeester op het hart.

PvdA vindt dat Opsterlands Belang en ChristenUnie te hard van stapel lopen, omdat de raad pas later over de inhoud van het plan praat. Fractievoorzitter Roel Vogelzang voegde daaraan toe dat de brandweerorganisaties in de regio wel betaalbaar moeten blijven.

Burgemeester Van Selm zegde toe haar best te doen voor de vrijwillige brandweerlieden in Opsterland.

Bron :  LEEUWARDER COURANT – JAN LIGTHART

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.