Opsterland voorop in bestrijding leegstand winkels

win je winkel
In januari maakte wethouder Piet van Dijk bekend dat Loeki Flenge uit Oudehorne de win-je-winkel-prijs had gewonnen. Loeki mag nu een half jaar gratis een winkelpand in de Hoofdstraat van Gorredijk gebruiken.

Opsterland loopt voorop in de bestrijding van de winkelleegstand. Voor Ureterp en Gorredijk is een centrummanager aangesteld. In Gorredijk heeft de Boost-groep een gratis winkel weggeven aan een startende ondernemer. Dat dit soort acties broodnodig zijn blijkt uit een rapport van Detailhandel Nederland.

Detailhandel Nederland en het ministerie van Economische Zaken, roepen de lokale politiek op om de groeiende leegstand op te nemen in de nieuwe coalitieakkoorden. In een gisteren verschenen rapport stelt Detailhandel Nederland meer dan vijftig maatregelen en instrumenten voor, die kunnen worden gebruikt om de winkelleegstand aan te pakken.

Het is aan de gemeenten, samen met winkeliers, vastgoedeigenaren en makelaars, om ervoor te zorgen dat winkelgebieden aantrekkelijk blijven, stelt minister Henk Kamp van Economische Zaken in het voorwoord van het rapport.

Groeiende leegstand

Uit cijfers van Locatus, informatieleverancier voor de detailhandel, blijkt dat vorig jaar 6,9 procent van de winkels leeg stond. Eind 2012 was dat nog 6,4 procent. Daarmee steeg de leegstand met meer dan duizend panden naar ruim 15.000 leegstaande winkels. De damesmodebranche zorgt voor de meeste lege panden, maar vult ook weer de meeste winkels in. Andere sectoren die voor veel leegstand zorgden, zijn videotheken en reisbureaus.

Verschillen

De regionale verschillen zijn groot. In sommige gemeenten staat meer dan 20 procent van de winkelpanden leeg. De leegstand is het hoogst in Zuid-Limburg, Delfzijl en omgeving en Oost-Groningen. In Fryslân zijn de winkelmeters juist iets beter gevuld dan elders in het land. Het zuidwesten en zuidoosten van de provincie hebben een leegstandspercentage onder de 6 procent.

Gericht beleid

In Opsterland zijn winkeliers en de gemeente al druk doende de leegstand te bestrijden. In de huidige coalitieperiode (Opsterlands Belang, CDA en CU) is het beleid in toenemende mate gericht op het behoud en ondersteuning van de bedrijven en winkels in Opsterland.

Gerelateerde berichten

extra-geld-impulsen-centrumplan-gorredijk-dunsan-bakkeveen

crea-uniek-wint-gratis-winkel-gorredijk

opsterland-positief-centrummanager-gorredijk

opsterland-scoort-hoog-bij-mkb

Rapport  bestrijding leegstand

Lees hier 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.