Opsterland verricht met weinig ambtenaren veel werk

 

'Een zuinig gemeentehuis waar mensen goed werk verrichten. Dat was en is ons doel. Dat dit lukt wisten we wel. dat cijfers uit een landelijk onderzoek dit nu ook bewijzen is een welkome bevestiging. We zijn op de goede weg,' zegt Sikke Marinus
‘Een zuinig gemeentehuis waar mensen goed werk verrichten. Dat was en is ons doel. Dat dit lukt wisten we wel. Dat cijfers uit een landelijk onderzoek dit nu ook bewijzen is een welkome bevestiging. We zijn op de goede weg,’ zegt Sikke Marinus

Opsterland,verricht met weinig ambtenaren veel werk. Die conclusie kan getrokken worden naar aanleiding van het onderzoeksbureau Berenschot. Het bureau onderzocht alle gemeenten en stelde het aantal ambtenaren per 1000 inwoners vast.

Opvallend is dat grote gemeenten veel meer ambtenaren in dienst hebben per 1000 inwoners dan kleinere gemeenten. Gemeenten groter dan 100.000 inwoners hebben gemiddeld 8,8 ambtenaren in dienst per 1000 inwoners. Gemeenten met maximaal 15.000 inwoners doen het met 6,7 ambtenaren per 1000 inwoners.

Opsterland telt krap 30.000 inwoners en krijgt het werk rond met 6,7 ambtenaren per 1000 inwoners. De genoemde aantallen horen bij het bruto aantal ambtenaren. De netto cijfers laten een nog gunstiger beeld zien voor Opsterland.

Netto

De bruto cijfers zijn niet zuiver. Dat komt omdat sommige gemeenten veel taken zelf uitvoeren en anderen juist veel uitbesteden. Aan werk uitbesteden zijn uiteraard ook kosten verbonden. Die kosten zijn niet meegenomen in de bruto getallen.

Zuiver

Wanneer je het aantal uitvoerende ambtenaren (groen onderhoud e.d.) van het bruto getal aftrekt, ontstaan er zuiverder getallen, de zogenaamde netto-cijfers. Het netto aantal ambtenaren voor gemeenten ter grootte van Opsterland bedraagt 4 stuks. Opsterland doet hetzelfde werk met 3,7 ambtenaren.

Minimum

In de voorbije coalitieperiode van Opsterlands Belang, CDA en CU is onder andere bezuinigd op het aantal ambtenaren. Een effectieve en moderne ambtenarenorganisatie, waarin de dienstverlening hoog in het vaandel staat, was het doel. Alhoewel er altijd dingen beter kunnen, is deze doelstelling gehaald met een minimum aan ambtenaren.

Eerste slag

Grote gemeenten willen volgens het rapport van Berenschot nu ook bezuinigen op het aantal ambtenaren. Zoals uit de cijfers blijkt is in Opsterland de eerste slag al geslagen! De toenemende samenwerking met de Stellingwerven zal leiden tot nog minder ambtenaren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.