Opsterland slankt af, minder inwoners, minder raadszetels

afslankenHet aantal inwoners in Opsterland slankt langzaam af. Na de negatieve score van vorig jaar, laat ook 2013 een minnetje zien.

Aan het eind van dit jaar wonen er naar verwachting 29.843 mensen in de gemeente, dat is 53 minder dan in 2012. De meeste gemeenten in Friesland sluiten het jaar in de min af. In totaal wonen er aan het begin van 2014 330 mensen minder in de provincie als bij de start van 2013.

Met ingang van 2014 staat Opsterland qua grootte op de zeven de plek in Friesland. Heerenveen, Leeuwarden, Smallingerland Súd West Fryslân, Tytsjerksteradiel en de Friese Meren wonen meer mensen.

Minder woningen

De stagnerende woningbouw is een van de belangrijkste oorzaken voor de vermindering van het aantal inwoners in Opsterland. ook spelen de vergrijzing en de al maar kleiner wordend gezinnen hierbij een rol.

Minder raadszetels

Voor de gemeenteraad heeft de terugloop van het aantal inwoners ook consequenties. Toen Opsterland net over de grens van de 30.000 inwoners kwam, werd het aantal raadszetels uitgebreid van 21 naar 23. Nu Opsterland weer door de grens van 30.000 is gezakt neemt ook het aantal raadszetels af. Bij de verkiezing op 19 maart zijn er weer 21 raadszetels te verdelen.

Gerelateerd bericht

toch-minder-raadszetels-in-opsterland

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.