Oproep Marrianne Lok voor behoud pinautomaten krijgt landelijke bijval

Net stinne, mar pinne!
Net stinne, mar pinne!

Het afnemende aantal pinautomaten in de dorpen trekt nu ook landelijk de aandacht.  In mei van 2013 trok raadslid Marrianne Lok (Opsterlands Belang) aan de bel, toen duidelijk werd dat banken hun pinautomaten uit de dorpen terug haalden. In Den Haag is inmiddels ook doorgedrongen dat pinautomaten niet uit de dorpen mogen verdwijnen.

Minister Dijsselbloem gaat nu met banken overleggen over het behoud van pinautomaten in dorpen. Als dat niets oplevert, wil Tweede Kamerlid Eddy van Hijum (CDA) met een aparte wet komen waardoor banken zich aan een basisnorm moeten houden.

Gedacht wordt aan een norm van een pinautomaat in een straal van vijf kilometer als minimale beschikbaarheid.

Verdwenen

Veel klachten komen uit dorpen en regio’s waar niet alleen het aantal bankkantoren, maar ook het aantal pinautomaten in rap tempo verdwijnt. De afgelopen vijf jaar zijn al meer dan duizend pinautomaten verdwenen. Ook in Opsterland zijn veel vestigingen van banken verdwenen. Pinautomaten staan onder druk. In Friesland zijn al diverse pinautomaten opgeheven omdat banken vinden dat er niet genoeg handelingen plaats vinden.

Afdwingen

Marrianne Lok en nu ook kamerlid Eddy van Hijum zijn van mening dat de beschikbaarheid van een basisdienst is van banken, ook op het platteland en in de regio. Als minister Dijsselbloem er niet in slaagt om met de banken tot goede afspraken te komen, wil Van Hijum d beschikbaarheid van pinautomaten met een wet afdwingen. Het lijkt er op dat PvdA en SP hem daar in steunen.

Klik ook op de column van Marrianne Lok

column-marrianne-lok-net-stinne-mar-faker-pinne

Gerelateerde site

wie-is-marrianne-lok

 

Dit bericht heeft 2 reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.