Opnieuw minder gemeenten in Nederland, Friesland fusiekampioen

gemeenteHet aantal Nederlandse gemeenten zal met ingang van 1 januari 2014 door herindelingen gedaald zijn van 408 naar 403. Een jaar geleden daalde het aantal gemeenten nog van 415 naar 408. Friesland heeft de twijfelachtige eer  onbetwist fusiekampioen te zijn.

In Friesland zijn de gemeenten Lemsterland, Gaasterlân-Sleat en een groot deel van Skarsterlân samengevoegd tot de nieuwe gemeente De Friese Meren. De gemeente Boarnsterhim wordt opgeheven. Verschillende delen van deze gemeenten komen onder de nieuwe gemeente De Friese Meren en onder Leeuwarden, Heerenveen en Súdwest-Fryslân te vallen.

Het Zuid-Hollandse Boskoop en Rijnwoude worden samengevoegd met Alphen aan den Rijn.

Fier overeind

Opsterland heeft bewezen een krachtige en zelfstandige gemeente zijn. Ondanks de druk die vanuit de provincie en de buurgemeenten Smallingerland en Heerenveen werd opgelegd, bleef de gemeente fier oevereind.

Kracht van het eigeneherindeling

Opsterlands Belang huldigt sinds jaar en dag het standpunt dat Opsterland zelfstandig kan en moet blijven. Grote gemeenten worden onherkenbaar voor de inwoners en ontberen de kracht van het eigene. Door op pragmatische basis samen te werken met de Stellingwerven, kan Opsterland ook de taken die het rijk over de schutting van de gemeenten kiepert op verantwoorde en goede wijze uitvoeren.

Gerelateerde berichten

jorritsma-50-duizend-mooie-maat-gemeenten

commissaris-koning-bezoek-opsterland

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.