Oplossing-zoekende bijeenkomst over stagnerende woningmarkt

stagnerende woningbouwProjectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, makelaars,bouwbedrijven, hypotheekverstrekkers, vertegenwoordigers van plaatselijk belangen, raadsleden en wethouder Piet van Dijk. Ze waren er donderdagavond 13 juni allemaal.

Plaats van samenkomst; De Buorskip Beetsterzwaag. Onderwerp van gesprek; hoe kunnen we de woningbouw weer vlot trekken?

Loodje

Nu woningbouwcorporaties bakken met geld aan vadertje staat af moeten dragen, hebben ze geen geld meer voor nieuwbouw. Nu mensen vaak hun eigen huis niet kunnen verkopen, kunnen ze ook  geen ander kopen. Nu de regels voor hypotheekverstrekking zijn verscherpt, krijgen veel mensen de financiering van hun aankoop niet meer rond. Bouwkavels van de gemeente blijven ongebruikt liggen. Bouwbedrijven zien met lede ogen hun orderportefeuille slinken. Veel bedrijven die aan de bouw zijn verbonden hebben het loodje gelegd.

Vlot

Hoe kan de gemeente helpen om de stagnerende woningmarkt weer vlot te trekken? Op de bijeenkomst in De Buorskip leverde iedereen een bijdrage vanuit het eigen perspectief. Een meer en betere samenwerking tussen de verschillende partijen op de woningmarkt was een veel gehoorde wens. Samenwerken bij de ideeontwikkeling, betere behoeftepeiling. En uiteraard, verlaag de prijzen van de bouwkavels in Opsterland.

Heft

Bouwen naar behoefte was een punt wat vaak voorbij kwam. Per dorp de vraag in beeld brengen, samen met de plaatselijke belangen plannen maken. Haal de makelaars, de projectontwikkelaars, de woningbouwcorporaties er tussen uit. Richt dorpscoöperaties op en CPO’s. Geef de dorpen meer het heft in eigen handen, hou het kleinschalig. Zorg er voor dat er veel starters blijven wonen in Opsterland; ‘Dan ontstaat er vanzelf wel eer een doorstroombehoefte.’

Licht

Allerlei ideeën en tips vlogen donderdagavond over tafel. Wethouder Piet van Dijk verzamelde ze graag. ‘We nemen deze input mee, kijken ook bij andere gemeenten. In september dan hoop ik het één en ander op een rijtje te hebben. Ik hoop hier dan met ideeën en voorstellen te komen die richting kunnen geven aan het beleid in Opsterland.’’ De wethouder hoopt de 100 aanwezigen die er waren dan weer te zien, om de voorgenomen richtingen die Opsterland dan in wil slaan, nog eens kritisch tegen het licht te houden.

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.