Openluchtmuseum Nij Beets trekt meer bezoekers in 2013

Vrijwilligers hebben het royale parkeerterrein bij de nieuwe entree van het museum aangelegd.
Vrijwilligers hebben het royale parkeerterrein bij de nieuwe entree van het museum aangelegd.

Het Nij Beetster openluchtmuseum It Damshûs kan tevreden terug zien op 2013. Na de bezoekersdip in 2012 (7.846) in 2012 kreeg het museum de opgaande lijn in 2013 weer te pakken. 8.460 betalende bezoekers brachten een bezoek aan het museum.

Bij de 8.460 bezoekers zijn de bezoekers die op het openluchtspel ‘De Reade Loper’ afkwamen niet meegeteld. Dit openluchtspel werd in juni gespeeld op het terrein van het Beetster museum. Op de voorstellingen kwamen zo’n 2500 mensen af.

In 2013 werd ook het nieuwe entreegebouw en parkeergelegenheid van het museum in gebruik genomen. Dit jaar maken vrijwilligers van het museum  het parkeerterrein af. Er wordt een speciale parkeerlus aangelegd voor touringcars.

Filmspektakel

Bij It Damhûs staan al weer nieuwe projecten in de steigers. Momenteel is men druk bezig met de fondswerving voor een multimediaal filmspektakel. Daartoe wordt het oude entreegebouw omgebouwd tot filmzaal. De film laat de bewogen periode van de geschiedenis van zuidoost Fryslân zien. Jan Pieter Visser, oud-documentairemaker van de NCRV maakt de film.

Woonbok

Deze week werd een oude houten turfbok vanuit Giethoorn naar Nij Beets

Woonbokken waren vroeger populair bij veenarbeiders. Ze waren eenvoudig te verplaatsen en dat sloot goed aan bij de werkzaamheden. Immers wanneer het veen was afgegraven verplaatste de vervening naar een volgend perceel. De arbeiders konden hun varende woning dan gemakkelijk meenemen.
Woonbokken waren vroeger populair bij veenarbeiders. Ze pasten goed bij de werkzaamheden. Immers wanneer het veen was afgegraven verplaatste de vervening naar een volgend perceel. De arbeiders konden hun varende woning dan gemakkelijk meenemen.

gebracht. De oude turfbok zal worden omgebouwd tot woonbok, zoals die vroeger bij de turflanden lagen afgemeerd. Veenarbeiders verkozen deze varende arken vaak tot woning, zodat ze met het werk mee konden verhuizen.

Rijksmuseum

Ook in het algemeen was 2013 een goed jaar voor de Nederlandse musea.  In het noorden was Museum de Fundatie de absolute koploper met een plus van 80.000. In totaal trok het museum 170.000 bezoekers. Topper in Nederland was het , na een lange verbouwing weer geopende Rijksmuseum in Amsterdam met 2.220.000 bezoekers.

Gerelateerde berichten

fractievoorzitter-bedenker-en-schrijver-van-reade-loper

van-de-rode-lamp-naar-het-rode-vaandel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.