ONDERZOEK: Grondprijzen woningbouw gaan verder verschillen per regio

stagnerende woningbouwTussen de verschillende regio’s in Nederland gaan de verschillen in grondprijzen voor woningbouw komend jaar verder uit elkaar lopen. In en rond de Randstad is de vraag naar woningen inmiddels weer aan het stijgen; in de regio’s daarbuiten houdt de malaise op de woningmarkt nog aan. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Outlook Grondexploitaties 2014 van adviesbureau Metrum. 

Waar tot 2013 sprake was van een algeheel dalende trend, worden de verschillen tussen regionale woningmarkten steeds groter, constateert Metrum. De regio’s die sterk presteren hebben belevingswaarde, prettige woonwijken, hoogwaardige voorzieningen, een levendige economie en een goede bereikbaarheid.

In sterke regio’s trekt de vraag inmiddels weer aan, op goede locaties kan de prijs weer stijgen als gevolg van schaarste. Dit geldt bijvoorbeeld sterk rondom Utrecht, Leiden en Amsterdam en ook elders in de Randstad en een deel van Noord-Brabant. Aan de randen van Nederland blijft de huizenmarkt zwak. 

Commercieel vastgoed

Voor commercieel vastgoed gelden dezelfde vooruitzichten, alleen lopen de verschillen per regio nog sterker uiteen dan bij woningen. Het aantal absolute toplocaties – waar nog wel sprake is van enige dynamiek – is bovendien kleiner geworden.

Perspectieven  grondmarkt

Door het tweeledige beeld is het lastig om algemene trends te schetsen, stelt Metrum. Gemeenten zullen voor hun eigen regio moeten nagaan wat hun markt- en demografische ontwikkelingen zijn, om een inschatting te kunnen maken van hun perspectieven op de grondmarkt, aldus het adviesbureau.

Waardedaling vlakt af

Wel is duidelijk dat de waardedaling van woningbouwgrond gemiddeld genomen zal afvlakken in 2014. Dat komt niet alleen door de aantrekkende vraag in sterke regio’s, ook door een lichtere stijging van de bouwkosten dan vorig jaar en meer aanbestedingen. Metrum drukt dat uit in de Residex, de graadmeter voor de grondwaarde van woningbouw. Die prijsdaling komt volgend jaar op 8 procent, verwacht Metrum. In 2013 bedroeg die 18 procent.

Opsterland

In Opsterland de onrendabele grond die in het bezit is van de gemeente afgewaardeerd. Daarmee heeft de gemeente het verlies genomen. Het verlies is verwerkt in de gemeentelijke cijfers. Opsterland heeft niet, zoals sommige gemeenten wel hebben gedaan, de prijzen voor de bouwkavels verlaagd. Ook in Opsterland worden overigens relatief weinig woningen gebouwd. Met een aanvalsplan voor de woningbouw hoopt de gemeente hierin verandering te brengen.

Gerelateerde berichten

opsterland-zet-voorlopige-punt-achter-grondaankopen

gemeente-opsterland-oliemannetje-huizenmarkt

huizen-bouw-blijft-fors-achter-zuidoost-fryslan

cpos-nieuwekansen-voor-woningbouw-in-de-dorpen

oplossing-zoekende-bijeenkomst-over-stagnerende-woningmarkt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.