ONDERZOEK: Burgers kleinere gemeenten meer betrokken bij lokale politiek

opsterland 2In kleinere gemeenten zijn burgers meer betrokken bij de gemeentepolitiek dan in grote gemeenten. Dat concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP)

De conclusie wordt gestaafd door de hogere opkomstcijfers in kleinere gemeenten bij de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de raadsverkiezingen in 2010 ging  57,36% van de Opsterlanders naar de stembus. Landelijk bedroeg het percentage 54.1%, in een grote gemeente als Eindhoven bleef de opkomst steken bij 43,59%

Burgers in grote gemeenten hebben verhoudingsgewijs weinig belangstelling voor lokale politiek. Het gemeentebestuur krijgt overigens wel een hoger rapportcijfer (5,9) dan de Haagse politiek (4,9).

Plattelanders

Plattelanders voelen zich wel betrokken bij de lokale politiek. In grote gemeenten en stedelijke gebieden blijken Nederlanders volgens het SCP-onderzoek een grotere afstand tot gemeenteraadsleden te ervaren dan tot leden van de Tweede Kamer.

Hoogste rapportcijfer

Het gemeentebestuur krijgt van de Nederlanders overigens aanzienlijk hogere rapportcijfers dan de Haagse politiek. Over de lokale politici is 67 procent lokaaldorptevreden, over Haagse politici is slechts 42 procent van de Nederlanders tevreden. Sinds begin 2008 krijgt het lokaal bestuur van zo’n 70 procent van de bevolking een voldoende. Dat is behoorlijk meer dan de politiek in Den Haag en de Europese politiek. Het bestuur van de gemeente krijgt gemiddeld een 5,9, de landelijke politiek een 4,9. De Europese politiek scoort met 4,5 het laagst.

Opsterlands Belang

De cijfers van het SCP/onderzoek sporen goed met de politieke visie van Opsterlands Belang. Opsterlands Belang wil gemeenten van de menselijk maat, waar politieke bestuurders gemakkelijk herkenbaar en benaderbaar zijn. Mede om die reden wil Opsterlands Belang niet dat Opsterland opgaat in grotere fusiegemeenten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.