OBS De Lytse Jonker Jonkerslân gaat sluiten

ijsbaan Jonkerslan-01Openbare basisschool De Lytse Jonker in Jonkerslân sluit na dit schooljaar.. De school heeft nog slechts achttien leerlingen en er is de komende jaren geen zicht op veel extra aanwas.

Het afgelopen jaar verloor de school elf van de 29 leerlingen. Volgens directeur Jan Veenstra van scholenkoepel Primo Opsterland zaten er relatief veel leerlingen in groep 8 en is er een gezin met een aantal leerlingen op de basisschool vertrokken.

,,Maar we wisten al langer dat het op termijn lastig zou worden om genoeg leerlingen te houden. De aanwas hier in het dorp is minimaal.’ Dat laatste is volgens Veenstra ook de reden dat de school geen beroep doet op de wettelijke uitzonderingsmogelijkheid om binnen enkele jaren weer boven het minimum van 23 leerlingen te komen.

De Wjukslach
Het is de bedoeling dat De Lytse Jonker deze zomer fuseert met De Wjukslach in Langezwaag en dat de kinderen straks naar die school gaan. Het formele besluit tot die fusie moet nog wel worden genomen.
De gemeente Opsterland bepaalt vervolgens wat er met het schoolgebouw gaat gebeuren.

Siegerswoude

Vorig jaar sloot de openbare school in Siegerswoude. Kleine scholen krijgen het steeds moeilijker om open te blijven. Ook de christelijke school in Siegerswoude heeft moeite het hoofd boven water te houden. De bevolking van Opsterland wordt gemiddeld steeds ouder, waardoor er relatief minder kinderen worden geboren. (bron o.a. F.D)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.