Nieuwe WMO wet haalt de deadline niet, uitstel nodig voor meer zorgvuldigheid

wmo6Niet alleen in de Tweede Kamer, maar ook wethouders uit een aantal grote steden stellen dat invoering van de nieuwe wet Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) per 2015 schier onmogelijk is. Uitstel lijkt onontkoombaar.

Het inmiddels veel te korte tijdpad tot aan de invoeringsdatum en de aanhoudende onduidelijkheid over de voorwaarden waaronder gemeenten de Wmo moeten gaan uitvoeren, maken een zorgvuldige invoering van de wet in de ogen van de gemeenten onmogelijk. Dit blijkt uit gesprekken met wethouders uit zowel grote, middelgrote als kleine gemeenten. De zorgen worden in de Haagse politiek breed gedeeld.

De Tweede Kamer debatteert in de eerste week van februari met staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA) over deimpasse die is ontstaan tussen gemeenten en kabinet.

Reactie

De gemeenten hebben via hun koepelorganisatie  VNG  vorige week vrijdag aan het kabinet laten weten dat het onverantwoord is om de Wmo onder de huidige voorwaarden uit te voeren. Gemeenten vinden dat het kabinet nu aan zet is om water bij de wijn te doen. Het kabinet komt volgende week met een inhoudelijke reactie, zo heeft Van Rijn woensdag aan de Kamer laten weten.

Opsterlands Belang

‘Als politiek Den Haag er op deze manier door wil jagen, is de kans op fouten door de onverantwoorde tijdsdruk veel te groot,’vindt  de fractievoorzitter van Opsterlands Belang, Sikke Marinus. We hebben niet voor niets ons protest in een motie laten horen. Het gaat niet om een nieuwbouwproject of een bestemmingsplan, maar om de zorg voor kwetsbare burgers.’ (bron Opsterlands Belang en Binnenlands Bestuur

Gerelateerde berichten

motie-opsterlands-belangzeg-nee-bezuinigingspakket-kabinet

gemeenten-trekken-kortste-eind-persoonlijke-verzorging-exit

gemeenten-weigeren-wmo-voorstellen-pvda-staatssecretaris-rijn

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.