Nieuwe regels en wetten in 2014

geen-alcohol-meer-voor-jongeren-onder-16-id886134-1000x800-nPer 1 januari veranderen er weer een hoop regels en wetten in Nederland. Jongeren die per 1 januari 17 jaar zijn, moeten er voor het einde van dit jaar nog even sen bij zijn. Tot het einde van 2013 mogen ze zich nog bezondigen aan een pilsje, in 2014 mag dat niet meer. Moeten ze wachten tot ze jarig zijn….

Vanaf nieuwjaarsdag geldt voor jongeren die nog geen 18 zijn: Nix. Oftewel: geen alcohol en geen tabak. Verkoop van die middelen aan jeugd onder de 18 is strafbaar. Jongeren die er in het openbaar mee betrapt worden, kunnen een boete krijgen.

Kentekenpas
Het kentekenbewijs krijgt een creditcardformaat. Het vervangt het oude, tweedelige papieren exemplaar. Op de nieuwe kaart met chip staan de gegevens van zowel het voertuig als de kentekenhouder.

Keuren vanaf 75ste
Oudere automobilisten hoeven zich vanaf 1 januari pas vanaf hun 75ste te laten keuren. Nu ligt de keuringsleeftijd voor het rijbewijs nog op 70 jaar.

Terugdraaien kilometerstand strafbaar
Het terugdraaien van de kilometerstand, of het adverteren daarvoor, wordt strafbaar. Alle door de RDW erkende bedrijven in Nederland moeten verplicht tellerstanden registreren op een aantal wettelijk bepaalde momenten, zoals bij de APK.

Geen post op maandag
Vanaf volgende week wordt er, afgezien van rouwkaarten en medische post, geen post meer bezorgd op maandag.

Roemenen en Bulgaren welkom
Vanaf 1 januari mogen Roemenen en Bulgaren zonder tewerkstellingsvergunning werken in Nederland.

Beslag op vermogen verdachte
Tijdens een opsporingsverzoek kan de Staat beslag leggen op het vermogen van de verdachte van een misdrijf om zo te voorkomen dat de dader zijn vermogen verstopt. De rechter-commissaris moet wel toestemming geven voor dit ‘conservatoir beslag’.

Bonussen terugvorderen
Buitensporige bonussen voor de top van banken, verzekeraars en andere financiële instellingen die verleend zijn op onjuiste gronden kunnen worden teruggevorderd.

Asielaanvragen sneller
Asielaanvragen worden sneller afgehandeld. Het kabinet probeert daarbij het doorprocederen te beperken door de humanitaire situatie van de asielzoeker en zijn of haar familie meteen al bij de eerste asielaanvraag te betrekken. De vergoedingen voor rechtsbijstand worden verminderd, zodat het duurder wordt om door te procederen.

Geen vingerafdrukken meer
Voor een identiteitskaart zijn niet langer vingerafdrukken nodig. De ID-kaart en het paspoort worden 10 jaar geldig.

Schatkistbankieren
De centrale overheden moeten verplicht hun overtollig geld sparen bij de schatkist. Dit ‘schatkistbankieren’ is goed voor de staatsschuld en moet voorkomen dat gemeenten of provincies hun geld te risicovol beleggen in het buitenland.

Voor 1 mei nieuwe studie
Wie wil studeren, moet zich uiterlijk 1 mei aanmelden voor een studie. Wie dat doet heeft daarna onder voorwaarden nog tot 1 september het recht om te veranderen van keuze.

Hbo-titels
Vanaf 1 januari mogen afgestudeerde hbo’ers titels voeren die tot nog toe gereserveerd waren voor de universiteit, zoals bachelor of master of arts/science of laws. De hbo-instelling moet dan wel eerst toestemming krijgen van de NVAO.

30 digitale zenders
Wie betaalt voor een pakket met digitale tv, moet vanaf volgend jaar minimaal 30 digitale zenders krijgen. Pas daarboven is er sprake van een ‘pluspakket’.

Fusie publieke omroep
De publieke omroepverenigingen gaan fuseren. Het aantal omroepen daalt daardoor van 21 naar acht.

AOW-leeftijd omhoog
De AOW-leeftijd wordt in 2014 met 1 maand verhoogd. De AOW-leeftijd is dan 65 jaar en 2 maanden.

Verkoopwaarde in plaats van WOZ
Serviceflats worden gewaardeerd naar de verkoopwaarde in plaats van de WOZ-waarde. De verkoopwaarde houdt rekening met zaken die een serviceflat moeilijk verkoopbaar maken, zoals een verplichte afname van maaltijden en andere servicekosten. De WOZ-waarde doet dat niet.

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.