Nederland niet zoveel ambtenaren…maar dat zegt weinig

Alles is relatief, maar volgens cijfers die The Economist heeft verzameld valt het met de omvang van het ambtelijk apparaat in Nederland reuze mee. Er zijn landen, met name in Scandinavië, waar veel meer mensen in dienst zijn van de overheid.

Er zijn trouwens enorme verschillen. Van de 30 procent van Noorwegen tot de ruim 10 van Duitsland. In Nederland blijkt het aantal ambtenaren fors gedaald en met 15 procent wijkt het aantal niet erg af van het gemiddelde van de rijke (OECS)-landen.

w640

Hoewel het lastig is te vergelijken, blijkt de gemeente Opsterland in Nederland alle werk met relatief weinig ambtenaren te verzetten. Wat de cijfers echter vertekent is dat wanneer minder ambtenaren het werk doen, dat werk toch gedaan moet worden en dan wordt uitbesteed aan het bedrijfsleven. Dan zijn er wel minder ambtenaren in dienst bij een gemeente, maar zijn er nog steeds wel de kosten van al dat werk. Beter is het daarom om te kijken naar het aandeel van de overheid in de nationale economie waar zowel de kosten voor ambtenaren als uitbesteed werk in is opgenomen.

Als je naar de cijfers van het CBS kijkt blijkt dat de bestedingen van de overheid in Nederland wel degelijk snel gedaald zijn. Echter de bestedingen van consumenten zijn nog sneller gedaald en dus is het aandeel van de overheid in de Nederlandse economie de afgelopen jaren toegenomen naar bijna 40%. Dat er stevige maatregelen nodig zijn om dat aandeel van de overheid verder terug te dringen, is al eens betoogd in een column van Opsterlands Belang raadslid Marcel van Opzeeland : Column – De onbetaalbare overheid

Consumptieve bestedingen huishoudens versus overheid

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.