Monsteroverwinning voorspeld voor lokale partijen

andre

Deze column is geschreven door André Krouwel, politicoloog aan de VU en wetenschappelijk directeur van Kieskompas. De column staat in het. VNG magazine

Lokale democratie springlevend

De naderende gemeenteraadsverkiezingen zijn een eerste test voor de regeringspartijen. Nationale onderwerpen zullen een grote rol spelen, vooral de bezuinigingen. Het kabinetsbeleid is zeer impopulair en veel VVD- en PvdA-raadsleden zullen hun zetel kwijtraken. Dat zorgt voor interne spanningen in beide partijen. 

Ook veel oppositiepartijen staan er belabberd voor, vooral CDA en GroenLinks. Het zouden gouden electorale tijden kunnen worden voor de meer extreme partijen, zoals SP en PVV, en voor nieuwe partijen als 50PLUS.

Maar de PVV zal niet profiteren van de algemene onvrede, omdat ze in slechts een paar gemeenten meedoet. En ook ouderenpartij 50+ heeft besloten dat het te vroeg is om aan

de gemeenteraadsverkiezingen mee te doen. Het lijkt een gelopen race: lokale partijen boeken een monsteroverwinning op 19 maart.

Problemen
Ook 50PLUS zit in de problemen. Om LPF-toestanden te voorkomen en incapabele baantjesjagers buiten de deur te houden, besloot de partij helemaal niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het partijkader negeert deze oekaze en stampt inmiddels overal in het land op eigen houtje lokale ouderenpartijen uit de grond.

 

Impopulair
De drie belangrijkste Nederlandse partijen – PvdA, VVD en CDA – zijn niet alleen impopulair, maar raken ook de grip op hun lokale afdelingen kwijt. Zo wilde de Roermondse VVD-afdeling doodleuk de van corruptie verdachte ex-wethouder Jos van Rey als lijstduwer, ondanks grote druk vanuit Den Haag om dit niet te doen. Inmiddels is de kandidatuur ‘opgeschort’, maar de interne verdeeldheid ligt op straat.

Rommelen
Ook binnen de kleinere landelijke partijen rommelt het. In Vlissingen werd Lilian Janse-van der Weele tot eerste vrouwelijke SGP-kandidaat ooit gekozen, tegen de grondbeginselen van deze partij in. Deelname van vrouwen aan het openbaar bestuur is strijdig met ‘de roeping van de vrouw’. Maar SGP-vrouwen laten zich niet meer door mannen of bijbelteksten vertellen wat hun roeping is en in Vlissingen is een vrouw nu SGP-lijstrekker. Partijleider Van der Staaij wrong zich op tv in allerlei bochten om net te doen alsof het een lokale verantwoordelijkheid was, maar Lilian riep onmiddellijk dat zij niet de enige vrouw zal zijn die tot een hoger ambt is geroepen. Einde SGP dus.

De lokale democratie lijkt springlevend.

Dit bericht heeft 3 reacties.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.