Minder huiselijk geweld na huisverbod

huisverbod1Het opleggen van een tijdelijk huisverbod door de burgemeester bij huiselijk geweld zorgt ervoor dat er aanmerkelijk minder nieuw huiselijk geweld plaatsvindt. Dat blijkt uit onderzoek van Regioplan in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Sinds het instellen van de Wet tijdelijk huisverbod in 2009 is er bijna 12 duizend keer een verbod van tien dagen ingesteld. In gevallen waar sprake was van (dreiging van) huiselijk geweld en een huisverbod werd opgelegd kwamen veel minder nieuwe incidenten van huiselijk geweld voor (21 procent) dan wanneer geen verbod werd opgelegd (30 procent).huisverbod 2

‘We zien dus een afname in het aantal gevallen waarin nieuw geweld voorkomt en als nieuw geweld zich voordoet, gaat het om minder nieuwe geweldsincidenten’, aldus onderzoeker Maartje Timmermans van Regioplan.

Kinderen

Het aantal huisverboden dat wordt opgelegd stijgt nog ieder jaar. Vorig jaar werd de maatregel 3500 keer opgelegd. In 99 procent van de gevallen gaat het om mannen die een huisverbod krijgen. In 15 procent van de huisverboden is sprake van geweld dat (ook) gericht is tegen minderjarige kinderen. Vaak is sprake van (dreiging met) lichamelijk geweld. In tweederde van de gevallen is er ook sprake van psychisch geweld.

Hulpverlening
Als er een huisverbod opgelegd wordt door burgemeesters, wordt aan alle betrokkenen hulpverlening aangeboden. Timmermans ziet in haar onderzoek dat in gevallen waarin geen huisverbod opgelegd wordt, de hulpverlening minder goed op gang komt. Hoe dat kan, is niet onderzocht, maar ‘het zou zo maar kunnen dat door de ingreep van buitenaf mensen ontvankelijker worden voor hulp’, aldus Timmermans.

Mate van recidivehuisverbod3
Volgens de onderzoekers is de hulpverlening tijdens en na een huisverbod van groot belang. Timmermans: ‘Mensen krijgen hulp aangeboden, maar daarna moet er goed doorgepakt worden. Er moet coördinatie zijn en hulpverleners moeten zorgen dat mensen het traject ook echt afmaken.’ De onderzoekers zien dat hier nog verbetering mogelijk is. (bron Binnenlands bestuur)

Meer informatie

Meer weten over het huisverbod, klik op www.huiselijkgeweld.nl-huisverbod en op  wikipedia.org-Huisverbod

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.