hanspasWie ben je?

In het jaar 1954 ben ik geboren in de Kompenije, in Jubbega dus. Daar heb ik een deel van jeugd doorgebracht. Mijn vader beoefende twee beroepen, boer en timmerman. Uiteindelijk koos hij voor het boerenleven, waardoor we naar Weinterp (nu Wijnjewoude) verhuisden. In mijn laatste lagere school jaren zat ik op de Rehoboth in Hemrik. Na de lagere school ging ik naar de LTS in Gorredijk. Elke dag op het fietsje op en neer. Vier jaar later verhuisden we naar Luxwoude, waar mijn vader verder ging in de bouw. Ik ging als lytsfeint mee. Maar zoals dat vaker gebeurt, vader en zoon konden niet altijd even goed samenwerken. We zijn toen elk onze eigen weg gegaan, dat was beter voor ons beiden.

Griet is mijn trouwe maatje en vriendin, al 20 jaren lang. Samen hebben we zoon, Theo. Samen hebben we het goed en genieten we van het leven.

Wat doe je?

In mijn 23e jaar werd ik zelfstandig ondernemer. Ik ben toen verhuisd naar Langezwaag, waar ik nu al 35 jaar een volwassen bouwbedrijf run. Tsja…., en zoals dat vaker gaat met mensen die altijd vooraan staan en die het altijd beter denken te weten (niet altijd dus….), heb je binnen de kortste keren een Hansbestuursbaantje. Van ijclubbestuurder in Luxwoude tot voorzitter van vv Langezwaag, de feestcommissie, en de supportersvereniging. Jarenlang was ik organisator van de autocross in Langezwaag (NK en EK). Landelijk beoordeelde ik als sportcommissaris autosportevenementen. In die periode werd ik gemeenteraadslid. Toen ik in 1994 raadslid werd in de gemeente Opsterland, wist ik niet goed wat mij boven het hoofd hing. Met Wietse Veenstra als leermeester werd ik in het diepe gegooid. Wat heb ik nu in al die jaren geleerd? Als ondernemer hou je van snel zaken doen en zelf beslissingen nemen. In de hansscheidsgemeenteraad hebben meer mensen een stem en telt de meerderheid. (Dat moest wel even wennen!). In mijn raadsperiode was Opsterlands Belang 8 jaar  oppositiepartij en 11 jaar collegepartij. De jaren waarin onze partij deel uitmaakte van het college, zijn mij het beste bevallen. Omdat je als collegepartij een andere verantwoordelijkheid draagt, krijg je meer inzicht. Aan de zijlijn als oppositiepartij wat roepen is wel even leuk, maar het zet niet veel zoden aan de dijk. Zeker niet in de periode dat Opsterlands Belang oppositiepartij was. Nu zit je mee aan het stuur en in die positie zit ik liever. Wat er is veranderd in mijn periode? We denken in Opsterland niet zozeer in problemen, maar we zoeken altijd naar oplossingen. In het verleden werd naar mijn smaak te vaak gezegd; ‘Kan niet.’ Nu zoeken we uit hoe het wel kan.

Waarom zit je bij Opsterlands Belang?

hansbrommrZoals met alle bestuursfuncties, moet je er plezier in hebben. Het allerbelangrijkste voor mij is dat je deel muit maakt van een leuke groep, dat je samen sterk wilt staan. Die sfeer hebben we bij Opsterlands Belang. In onze fractievergaderingen hebben we soms pittige discussies, maar we komen er altijd uit. Elk vogeltje zingt zoals hij of zij gebekt is. Maar samen zingen we wel hetzelfde lied en dat vind ik geweldig! Ik heb nog altijd veel ‘nocht’ aan het raadswerk. Na deze raadsperiode wil ik er graag nog een periode aan vast maken. Maar dat bepaalt de kiezer natuurlijk.

Wat is je specialisatie in de gemeenteraad?

Ik maak deel uit van de raadscommissie Romte. Ik hou me dus bezig met bestemmingsplannen, bouwgrondexploitatie, bouwplannen, grote projecten, etc. Naast mijn raadswerk, ben ik voorzitter van het bestuur van onze partij.

Columns

 

Raadswerk

 

Contact

hanspf(3) Boerestreek 4C

 

8404 BJ Langezwaag

 

Telefoon (0513) 688 870

 

E-mail hans.de.jong@opsterland.org

Leave a Reply

Your email address will not be published.