Meer werk eigen bedrijven door verbeterd aanbestedingsbeleid gemeente

aanbesteden_1_.pdf-1_1Het nieuwe aanbestedingsbeleid van Opsterland brengt meer opdrachten naar de lokale bedrijven. Daarmee gaat een belangrijke wens van Opsterlands belang en de gemeenteraad in vervulling.

Het aandeel van 22 procent dat nu terechtkomt bij de Opsterlandse ondernemers, kan uitgroeien naar zo’n 40 procent. Om ervoor te zorgen dat de lokale ondernemers optimaal kunnen meedingen naar opdrachten, zet de gemeente alle beschikbare middelen in om hen goed te informeren.

 Op de gemeentelijke website komt, eind deze maand al, een aanbestedingskalender. Verder zal de gemeente de aankondigingen ruim op tijd publiceren in De Woudklank. Dit laatste gebeurt op uitdrukkelijk verzoek van Hans de Jong van Opsterlands Belang.

Een derde aandachtspunt voor de ondernemingen is de website
TenderNed.nl., waarop de gemeente verplicht kond moet doen van de aanbestedingen.

Behapbare brokken

Voor zover mogelijk knipt de gemeente de aanbestedingen op in behapbare brokken om de kansen voor het bedrijfsleven in Zuidoost Friesland te vergroten. Bij onderhandse aanbestedingen zullen in het geval van drie offertes twee lokale bedrijven meedingen. Bij grotere onderhandse opdrachten met vijf offertes, doen in ieder geval drie bedrijven uit de buurt mee.

Hans
Hans de Jong: ‘Meer werk in Opsterland, dat hebben we nodig!’ 

Hans de Jong van Opsterlands Belang had graag gezien dat onderhandse opdrachten alleen maar lokaal worden aanbesteed, maar gezien de wettelijk concurrentiebepalingen kan dat volgens de wethouder niet.

Prijs en kwaliteit

Bij de gunning hanteert de gemeente het EMVI-principe: de ‘Economisch Meest Voordelige Inschrijving’. Dat betekent dat er zowel op de prijs als op kwaliteit wordt geselecteerd. De richtlijnen voor kwaliteit bestaan uit de componenten duurzaamheid, social return en fair trade.

Veel inspraak

Bij de totstandkoming van het nieuwe aanbestedingsbeleid, opgesteld in OWO-verband, hebben lokale ondernemers voor het eerst uitgebreid hun zegje kunnen doen. De inspraak heeft geleid tot breed draagvlak bij de bedrijven, aldus wethouder Jonkman.

Gerelateerde berichten

aanbestedingsbeleid-beter-afstemmen-lokale-bedrijven

prijs-langer-leidend-publiek-aanbesteden-grote-werken-delen-opknippen-mag-voortaan

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.