Marcel van Opzeeland: “Gepassioneerde inzet voor Opsterland en inwoners”

Door Jelle Jeensma

Raadslid Marcel van Opzeeland
Marcel van Opzeeland, nummer 5 op de kieslijst van Opsterlands Belang

De politieke partijen in Opsterland dingen in hun campagnes weer naar de gunsten van de kiezer, om in maart goed te voor de dag te komen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Collegepartij Opsterlands Belang heeft het de afgelopen jaren goed gedaan bij de verkiezingen en hoopt in maart weer op een goed resultaat.

Een reden voor Jelle Jeensma, redacteur van dorpskrant It Pompeblêd in Frieschepalen, om raadslid Marcel van Opzeeland van Opsterlands Belang te laten vertellen wat het raadswerk precies inhoudt en wat hem drijft om dit tijdrovende werk en vaak complexe werk te doen. Begin maart staat dit artikel in de dorpskrant van Frieschepalen

In beweging  om politiehondenveld

Het gesprek met Marcel van Opzeeland vindt plaats in het monumentale Lycklamahuis in Beetsterzwaag. De 43-jarige politicus zit, nadat hij zijn politieke carrière begon in de steunfractie, sinds 2008 voor Opsterlands Belang in de gemeenteraad. Hij kwam politiek in beweging toen de gemeente volgens hem een te passieve rol speelde toen in Siegerswoude reuring ontstond. “Een politiehondenvereniging hield trainingen in de buurt waarin ik woon. De overlast voor mijn gezin en mijn buurtgenoten werd steeds groter, omdat er op een gegeven moment uit heel Noord-Nederland deelnemers kwamen om te trainen en te schieten.” De klachten van Opzeeland en zijn buurtgenoten vonden geen gehoor bij de gemeente. “Die wilde niet praten over de oplossing, ze trok zich niets van de burgers aan”, zegt Van Opzeeland. Het terrein van de politiehondenvereniging is inmiddels verplaatst, ook omdat de gemeenteraad wel werkt maakte van het probleem. “De politiehondenvereniging heeft een trainingsveld aan de rand van Drachten gevonden.”

Kilometervreter

Van Opzeeland woont met zijn vrouw Lena en de beide jonge dochters Marleen en Celene aan de Beakendyk in Siegerswoude. Hij wordt nogal eens verward met een andere Van Opzeeland, die ooit aan de Beakendyk in Ureterp woonde. “Dat ben ik dus niet, ik ben evenmin familie.” Marcel werkt voor het internationale bedrijf Juniper Networks, een multinational die netwerkapparatuur levert aan grote ondernemingen als Ziggo, KPN, en Belgacom. Dat is een intensieve baan. “Ik werk veel op de kantoren bij Schiphol en in Brussel.” Hij legt met zijn auto veel kilometers af en reist na intensieve werkdagen vaak nog terug naar Siegerswoude. “Soms blijf ik slapen in een hotel.”

Blijft weinig tijd over

Naast deze drukke baan slokt het raadswerk veel tijd op. “Ik ben veel uren bezig met het lezen van raadsstukken. Daarnaast zijn er raadsvergaderingen en ik zit  in de commissie Mienskip, die zich bezighoudt met maatschappelijke belangen en regelmatig vergadert. Ik ben bijna geen avond thuis, maar kan het allemaal opbrengen. Er blijft weinig tijd over, televisie kijken doe ik zelden.” Het raadswerk levert financieel relatief weinig op, afgezet tegen de uren die erin worden gestoken. “De vergoeding is zeshonderd euro per maand.” Ambities om wethouder te worden heeft hij niet.

Brede afspiegeling van bevolking

Hij voelt zich bij Opsterlands Belang uitstekend op zijn plek. Het is een lokale politieke partij, die geen rekening hoeft te houden met grotere en landelijke partijbelangen.  “We bedrijven geen politiek vanuit een ideologische achtergrond, voorop staan de belangen van Opsterland en de inwoners.” Opsterlands Belang is een gemêleerd gezelschap van mensen met verschillende achtergronden. “Socialisten, ondernemers en mensen met een landbouw- en groene, milieubewuste achtergrond zijn onder andere in de fractie vertegenwoordigd.”  Opsterlands Belang heeft  dertig mensen op de verkiezingslijst voor de raad. “Daar zitten goede kandidaat-raadsleden bij. We zien het liefst dat de raadsfractie een brede afspiegeling van de bevolking is, qua leeftijd en persoonlijke achtergronden”, vertelt Van Opzeeland.

Gepassioneerde raadsleden

Opsterlands Belang vormt met het CDA en de ChristenUnie het college van burgemeester en wethouders. De wethouders van de drie partijen hebben hun zaken prima op orde, vindt Van Opzeeland. “De coalitie doet een goede job. De gemeente is financieel gezond. De sfeer in de raad en de samenwerking en verstandhouding tussen de partijen, ook met de oppositie, is goed. Je krijgt alleen een zinvol debat als je elkaar respecteert. Diversiteit in opvattingen is belangrijk om vraagstukken van alle kanten te belichten. De raadsleden in  de Opsterlandse partijen zijn gepassioneerd en hebben hart voor Opsterland en de gemeente. Hun politieke standpunten verschillen, maar dat hoort erbij.  Door verschillende gezichtshoeken komen de beste besluiten tot stand.” De oppositiepartijen houden het college en Opsterlands Belang scherp. Van Opzeeland: “Het is goed dat partijen ook eens in de oppositie zitten, anders worden ze misschien te gemakzuchtig.”

Incidenten overheersen te veel goede nieuws

Incidenten in de gemeentelijke politiek worden door de pers te breed uitgemeten terwijl belangrijke zaken onderbelicht blijven, vindt hij. “Ik lees te weinig terug wat partijen hebben gedaan.” Er wordt veel bereikt, stelt hij. Zo is in Frieschepalen is een brede school gekomen en nu wordt het kruispunt opgeknapt.

Eigen aanpak Opsterland

Er is ook een keerzijde. De overheid dropt steeds meer taken op het bordje van de gemeenten terwijl die minder geld hebben te besteden, zoals duidelijk wordt bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke 0ndersteuning (wmo), die de ondersteuning regelt van mensen met een beperking. Het kan bijvoorbeeld gaan om huishoudelijke hulp of een rolstoel. Hierin heeft de gemeente haar eigen aanpak, vertelt Van Opzeeland. “Die is anders dan die van andere gemeenten. In Opsterland worden de mensen thuis bezocht, om in een keukentafelgesprek te bekijken welke zorg en ondersteuning ze echt nodig hebben. Dit om te voorkomen dat je zaken regelt die niet nodig zijn.”

Niet alles moet bij het oude blijven

Van Opzeeland voelt zich als een ‘vis in het water’ in het politieke metier, maar de politicus is kritisch en vindt dat niet alles bij het oude moet blijven. “In de commissievergaderingen krijgen insprekers het woord, maar daarna mogen ze alleen maar toeluisteren en kunnen ze niet reageren op wat is gezegd in de commissie. Ik wil de burgers meer aan het woord laten”.Ook is hij er niet mee eens dat de raadsleden geen invloed hebben op gemeenschappelijke regelingen. “Het beleid van de brandweer wordt sinds kort provinciaal vastgesteld en bepaald door de wethouders van de Friese gemeenten. De gemeenten betalen wel fors mee, maar hebben geen inspraak. De raad heeft niets meer te vertellen over de kosten, de aanrijtijden van de brandweer en hoe wordt omgegaan met vrijwilligers.”Ook vindt hij dat overheidsdiensten niet alleen in de Randstad geconcentreerd moeten zijn, maar verspreid moeten worden over het land. “Dan worden er ook meer banen gecreëerd in het Noorden van Nederland en dus ook in de gemeente Opsterland.”

Gerelateerde informatie

wie-is-marcel-van-opzeeland

Gerelateerde website

www.pompebled.tk

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.