Maatwerk en kindpakket nieuwe wapens voor Opsterland in de strijd tegen armoede

Kinderombudsman Marc Dullaert is de bedenker  van kindpakketten, maar dan wel graag goed doordachte kindpakketten. Hij pleit voor een actieve gemeente die gezinnen met problemen bewust opzoekt.
Kinderombudsman Marc Dullaert is de bedenker van kindpakketten, maar dan wel graag goed doordachte kindpakketten. Hij pleit voor een actieve gemeente die gezinnen met problemen bewust opzoekt.

1 op de 9 kinderen in Nederland leeft in armoede, zo blijkt uit het onderzoek dat het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van de Kinderombudsman heeft gedaan. Het instituut onderzocht ook wat de gemeenten er aan doen. De algemene conclusie is dat gemeenten meer moeten doen om kinderen in minimagezinnen te bereiken.

De gemeente Opsterland neemt de uitkomsten van het onderzoek zeer serieus. Vanaf januari 2014 zet de gemeente de aanbevelingen van kinderombudsman Marc Dullaert om in concreet beleid. Dulleman pleitte er voor dat de gemeenten een kindpakket samenstellen, waarvan de onderdelen rechtstreeks ten goede komen aan kinderen.

Inmiddels is een kindpakket in de maak dat in 2014 in werking moet treden. Daarbij zal individueel maatwerk voorop staan. Uitgangspunt daarbij is, dat een kind niet de dupe mag worden van armoede in een gezin.

Kindpakket

kindzwem
Alle kinderen moeten een zwemdiploma kunnen halen

Het kindpakket bestaat uit absoluut noodzakelijke behoeften, aangevuld met zaken om mee te kunnen doen in de samenleving. Onderwijs staat daarbij bovenaan in Opsterland. Daar waar nodig zal het kindpakket worden ingezet, zodat kinderen een betere toekomst krijgen.

Het kindpakket zorgt ervoor dat alle kinderen naar de peuterspeelzaal kunnen, dat ze een zwemdiploma kunnen halen en gebruik kunnen maken van de bibliotheek. Opsterlandse kinderen moeten mee kunnen doen aan schoolreisjes, vanaf groep 7 beschikking hebben over een computer thuis, toegang tot internet. Ook moeten kinderen in Opsterland kunnen sporten of deel kunnen nemen aan andere activiteiten. Op school moeten kinderen over de juiste boeken en andere materialen kunnen beschikken.

Gekantelde aanpak

Met dit kindpakket wil Opsterland moeilijke situaties voor kinderen in armoedegezinnen helpen te verbeteren. Daarbij wordt maatwerk geleverd en naar behoefte gewerkt. Deze zogenaamde gekantelde aanpak vergt veel overleg met instanties die arme gezinnen begeleiden en ondersteunen. Het Opsterlandse Centrum voor jeugd en Gezin neemt hier het voortouw in.

Natura en molshoop

Alles in het kindpakket wordt in

De bibliotheek moet voor alle kinderen binnen handbereik liggen.
De bibliotheek moet voor alle kinderen binnen handbereik liggen.

natura verstrekt. Dat gebeurt doelbewust, zodat alles ook werkelijk ten goede komt aan het kind. De Opsterlandse aanpak maakt deel uit van een breder armoedebeleid. Opsterland richt zich op een vroege en adequate aanpak.

Met andere woorden, de gemeente wacht niet tot dat een molshoop aan problemen is uitgegroeid tot een berg. Deze vroegtijdige ondersteuning moet grotere calamiteiten voorkomen. Feitelijk zet Opsterland met deze aanpak al de eerste stappen op weg naar het nieuwe jeugdbeleid, waar de gemeente van 2015 ook verantwoordelijk voor wordt.

Eigen kracht

Niet iedereen heeft straks meer overal automatisch recht op. Per gezin wordt maatwerk geleverd. Dit maatwerk is er op gericht het gezin en de gezinsleden weer in hun eigen kracht te zetten.

Gemeenteraad en Opsterlands Belang

Kinderen moeten over goede schoolboeken kunnen beschikken
Kinderen moeten over goede schoolboeken kunnen beschikken

De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over het kindpakket en de gekantelde aanpak. De lijn die nu wordt uitgezet kan rekenen op de steun van Opsterlands Belang. Raadslid Marcel van Opzeeland; ‘Juist gemeenten krijgen het geld, omdat ze als overheid het dichtst bij de mensen staan.  Opsterland wil maatwerk leveren in de vorm van kindpakketten zodat het geld doelgericht besteed wordt. Fractievoorzitter Sikke Marinus; ‘We zijn blij dat er in natura wordt gegeven, dan weten we zeker dat het goed terecht komt. Geweldig dat we als Opsterland hier zo hard aan werken, want kinderen hebben er recht op.’

Dit bericht heeft 2 reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.