LC; ‘Plan megawindmolens langs A7 bij Heerenveen’

windmolensHet Duurzaamheidsplatform Heerenveen kauwt op een plan om zes megawindmolens van 165 meter hoog te plaatsen langs de zuidkant van de snelweg A7 bij Heerenveen. Dit meldt de Leeuwarder Courant van vandaag.

Bestuurders van plaatselijk belangen in de omgeving zijn vertrouwelijk gepolst. Het zou gaan om molens die tussen de 2,5 en 3 megawatt aan energie kunnen opwekken. Met 165 meter zijn de windmolens erg hoog, zeker voor Heerenveense begrippen. De hoogte is gelijk aan drie Muntflats op elkaar.

Over het plan praat onder meer kaasfabriek A-ware mee, die momenteel een immense vestiging aan het bouwen is langs de snelweg. Aware zou de energie willen afnemen voor haar bedrijfsvoering. Ook energiebedrijf Eneco heeft zich gemeld voor participatie. Verder zijn er contacten met de plaatselijke molenbouwer De Wolff, Noordenwind, Staatsbosbeheer (als grondeigenaar), Omrin en de Feriening Fryske Dorpsmûnen.

Eieren

Dirk van den Berg van het Heerenveense Duurzaamheidsplatform loopt op eieren. Hij wil eigenlijk niets kwijt. Het initiatief is ook pikant, aangezien Heerenveen zich vorig jaar nog fel ageerde tegen het provinciaal plan voor windmolens langs de snelweg A7 en het Klaverblad. De bevolking kwam in het geweer en het gemeentebestuur ook. ,,We hebben niet de behoefte om naar buiten te treden’’, zegt Van den Berg. ,,We zijn aan het kijken of er aanleiding is tot het houden van een maatschappelijk haalbaarheidsonderzoek.’’

Plaatselijk Belangen
Afgelopen week is een tweede informatieavond geweest, op de fabriek in aanbouw van A-ware. De bestuurders van plaatselijk belangen uit de omgeving – onder meer uit Vegelinsoord, Luxwoude en Tjalleberd gaan hun achterban nu polsen en proberen te achterhalen of er nog steeds groot verzet tegen windmolens aanwezig is.

Zonnepanelen

Christine Kroft van kaasfabriek Aware verwijst behoedzaam door naar het Duurzaamheidsplatform, dat de regie heeft. ,,Wij zitten in de onderzoekende fase’’, is het enige dat ze kwijt wil. Volgens André Rijnbeek van het Duurzaamheidsplatform wordt er niet alleen aan windmolens gedacht, maar ook aan zonnepanelen. Zo zou het dak van de kaasfabriek en van andere bedrijven in de omgeving ermee kunnen worden belegd. Inwoners die zelf geen ruimte hebben, kunnen dan participeren in de zonnepanelen.

Regiegroep
Voor 1 april moet het plan ingeleverd zijn bij de regiegroep Fryslân foar de Wyn. Die inventariseert namens het provinciebestuur welke plannen voor molens op het vasteland maatschappelijk haalbaar zijn. Eind dit jaar maakt de provincie daar een selectie uit.

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Ate Eijer

    En hat OB ek in miening oer dit ynisjatyf fan het Duurzaamheidsplatform?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.