Kromme tenen bij langdradig debat over Skâns Gorredijk

Het debat over de Skâns trok aanvankelijk een volle bak. Naar mate het debat vorderde hielden steeds meer mensen het voor gezien. Toen  er na drie uren een eind aan kwam, was de tribune voor de helft al weer leeg....
Het debat over de Skâns trok aanvankelijk een volle bak. Naar mate het debat vorderde hielden steeds meer mensen het voor gezien. Toen er na drie uren een eind aan kwam, was de tribune voor de helft al weer leeg….(foto Marcel van Opzeeland).

‘Wy ha hjir mei krûme teanen sitten,’zo verzuchte Opsterlands Belang-raadslid Dieko van der Harst maandagavond het gevoel van Opsterlands Belang bij het raadsdebat over De Skâns. Het drie uur durende debat verengde zich tot de vraag of het college de betaling van €45.000,- voor de inventaris van cultureel centrum De Skâns wel of niet had mogen doen.

De oppositie onder aanvoering van Joukje van Roeden van de PvdA vond dat ze daarover mee hadden moeten praten. De coalitiepartijen zien de reddingsactie van de failliete Skans vooral als een uitvoeringskwestie voor het college. Dieko van der Harst onderstreepte dat nog eens door zijn ‘volste vertrouwen’ uit te spreken in het college en wethouder Rob Jonkman.

Voor veel toeschouwers op de tribune van de raadszaal was het debat over de Skâns een uiterst saaie en langdradige vertoning. Coby Lageveen uit Nij Beets, die tussen het massaal opgekomen publiek zat , zette op Facebook wat veel mensen dachten ‘Ik ben er achter, politiek is niks voor mij….’ Het door de oppositie aangevraagde debat over de Skâns was op zijn zachtst gezegd geen reclame voor de gemeentepolitiek….

Bloed

De Skâns is failliet,tot 1 april houdt een curator de zaak draaiende. De gemeente Opsterland komt voor de gemeenteraadsverkiezingen  met een voorstel voor hoe het daarna verder moet. Tijdens het debat verweet de oppositie het college te weinig informatie te geven en geld uit te geven zonder toestemming van de gemeenteraad. De oppositiepartijen roken bloed en trokken aanvankelijk fel van leer.

Doordreinen

De wethouder was zich van geen kwaad bewust. De uitgetrokken bedragen vallen volgens hem allemaal binnen de budgetten die toch al voor De Skâns bedoeld waren. Ook van een slechte communicatie wilde hij niets weten. Hij en college hebben alles uit de kast getrokken om de Skâns open te houden. Ondanks zijn duidelijk verhaal en heldere uitleg, bleef de oppositie doordreinen.

Hoofd

Het debat draaide al snel niet meer het voortbestaan van de Skâns, maar om het hoofd van wethouder Rob Jonkman. De oppositie had zelfs een motie van treurnis klaar liggen, maar diende die niet in. Volgens Joukje van Roeden van het PvdA zou daar toch geen meerderheid voor zijn. Daarmee gaf ze impliciet aan dat men binnen de oppositie niet op één lijn zat…, of ze kon niet goed tellen. Omdat de oppositie en de collegepartijen met evenveel raadsleden waren vertegenwoordigd, hadden de stemmen kunnen staken en had er over de motie in een volgende raadsvergadering opnieuw gestemd moeten worden. Dat avontuur durfde Van Roeden kennelijk niet aan.

Waardering

Tineke Jagersma van het CDA liet klip en klaar weten weinig waardering te hebben voor de houding van de oppositie. ‘Als je een motie van treurnis benoemd, moet je er ook mee komen.’Evenals de ChristenUnie en Opsterlands Belang sprak ze wél haar waardering uit voor de inzet van de wethouder voor het behoud van de Skâns.

Nachtkaars

Het debat ging na drie uren gesteggel als een nachtkaars uit. Op dat moment had helft van de mensen op de publieke tribune het al voor gezien gehouden. In de ogen van Dieko van der Harst werd de situatie rondom de Skâns gebruikt als  onderwerp voor de verkiezingscampagne. Opsterlands Belang doet daar op die manier niet aan mee, daar is de zaak te serieus voor.

Gerelateerde berichten

hoe zit-eigenlijk-skans

voorlopige-redding-skans-moet-leiden-definitieve-doorstart

faillissement-zit-skansplannen-dwars-opnieuw-uitstel

 

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Jolanda

    Een motie van treurnis zou voor Joukje van Roeden op zijn plaats zijn geweest! (ook al kan dat niet voor een raadslid) Wat een slecht optreden van deze pvda vrouw. Onvoldoende luisteren naar de beantwoording. Haar eigen voorbarige en slecht geïnterpreteerde conclusies trekken (wat zij overigens heel erg vaak doet) en daar dan nog eens meer dan 2 uur over blijven doorzeuren. Daarnaast ging zij in de non-verbale communicatie volledig haar boekje te buiten door haar respectloze optreden naar de burgemeester. Een tenenkrommende discussie met plaatsvervangende schaamte voor het niveau. Zelf kies ik altijd mijn “man of the match” na zo een vergadering. Vaak is Romke de winnaar van het debat maar gisteravond heeft TIneke Jagersma de eretitel verdiend. Zij was degene die de zaken kort, bondig en op de juiste manier neerzette. Compliment daarvoor.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.