Kleine zorgaanbieders krijgen volle aandacht in Opsterland bij voorbereiding Wmo

zorg1Opsterland brengt het zorgaanbod in de gemeente in kaart. Daarbij richt de gemeente zich niet louter op grote instellingen, maar ook op zorgboerderijen en andere kleinere zorgaanbieders.

De gemeentelijke belangstelling voor de zorgaanbieders heeft alles te maken met de decentralisatie van AWBZ naar de Wmo. Vanaf 2015 voeren gemeenten deze taken uit.

Op landelijk niveau is er nog veel te doen over de decentralisatie van AWBZ naar de Wmo. Gemeenten zijn van mening dat ze er te weinig geld voor AWBZ-Wmo_824x675ontvangen en dat de overgang te traag verloopt. De decentralisatie gaat gepaard met forse bezuinigingen.

Voorbereiding decentralisatie

Ondanks de onduidelijkheid op landelijk niveau is Opsterland druk doende met de voorbereidingen voor deze nieuwe gemeentelijke taak. In november 2013 hebben de gemeenten (Opsterland en de beide Stellingwerven) een informatieavond voor zorgaanbieders gehouden over de decentralisatie van de AWBZ naar de Wmo.

Werkbezoeken

Inmiddels hebben de gemeentelijke zorgaanbieders een vragenlijst gekregen waarop het zorgaanbod kan worden omschreven. Deze vragenlijst is bedoeld ter voorbereiding op de werkbezoeken ambtenaren van de gemeente bij de zorgaanbieders af gaan afleggen.

Beeld krijgen

De vragenlijst en de bezoeken zijn bedoeld om  een beeld te krijgen van het zorg2aanbod op de diverse zorglocaties. Zorgbedrijven die nog geen vragenlijst hebben ontvangen kunnen contact opnemen via y.nijboer@weststellingwerf.nl.

Gerelateerde site

website van het VNG. Hier is ook de meest recente versie van de concept wettekst Wmo 2015 te vinden.

Gerelateerde artikelen

stugge-staatssecretaris-geeft-geen-cent-extra-gemeentelijke-wmo-taak

gemeentekoepel-vng-legt-bal-kabinet-burgers-dupe

motie-opsterlands-belangzeg-nee-bezuinigingspakket-kabinet

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.