Kleine gemeenten onder vuur bij PvdA en D66

herindelingAls het aan woordvoerders van de PvdA en D66 ligt, worden de 130 Nederlandse gemeenten met minder dan 20.000 inwoners opgeofferd aan de fusiehype in Nederland.

De PvdA burgemeester van Naarden, Joyce Sylvester , stuurde  een brief naar minister Plasterk om zo snel mogelijk tot actie over te gaan. D66-leider Alexander Pechtold pleitte tijdens het partijcongres op zaterdag j.l. ook voor grotere gemeenten. 

Pechtholt is tegen samenwerken van gemeenten, omdat dan volgens hem de democratie in het geding komt. Bij grote gemeenschappelijke regelingen zoals die al sinds jaar en dag bestaan is dat inderdaad het geval,bij puur praktisch samenwerken niet.

Meerdere monden 

Opsterlands Belang baalt er van dat nu van de kant van de PvdA en D66 herindeling van gemeenten opnieuw op tafel komt. ‘Je weet het nooit met die landelijke partijen. Op gemeentelijk niveau zeggen ze voorlopig zelfstandig te willen blijven, maar op landelijk niveau zeggen die partijen soms weer heel wat anders.’ Sikke Marinus; ‘Het lijkt wel alsof ze met meerdere monden spreken.’

Sterke gemeente 

In de ogen van Opsterlands Belang is Opsterland een sterke gemeente. De samenwerking met de Stellingwerven gebeurt op puur praktische gronden en levert alleen maar voordeel op. Opsterlands Belang pleit juist voor een kleinere en overzichtelijke gemeente. ‘Fusiegemeenten zijn bijna altijd duurder uit. Hoe groter de gemeente, hoe verder het gemeentebestuur van de burger afstaat.  En dat willen wij nu juist niet!’

Update : Bij de VVD moet je ook al niet zijn wanneer je niet in fusies gelooft.

Update 2 : Waarom slaan die partijen de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek in de wind?

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.