Kind en armoede, wat zijn onze antwoorden?

Column door Sikke Marinus

Digital StillCameraDe crisis verdiept zich. Nieuwsberichten over armoede in ons land buitelen over elkaar heen. De vraag naar armoede-vakanties verdubbelde in drie jaar tijd, ook de Stichting Urgente Noden (SUN) Friesland  zag het aantal hulpvragen verdubbelen. Staatssecretaris Jetta Klijnsma wil dat de 20 miljoen aan armoede-euro’s, die ze naar de gemeenten stuurde, vooral bij kinderen terecht komen. Ze sluit aan bij het onderzoek van de Kinderombudsman. Die heeft alvast een kindpakket samengesteld. De signalen zijn luid en duidelijk. Wat kan de gemeente er aan doen?

Nog wel voldoende?

De gemeente is het overheidsorgaan dat het dichtst bij de mensen staat. Binnen de landelijke wetgeving en regels moet Opsterland er alles aan doen om kwetsbare mensen te steunen en in hun kracht te laten. De koek die verdeeld mag worden, krimpt weliswaar, maar dat mag geen excuus zijn om niets te doen. Gelukkig is dat ook niet zo in Opsterland. We kennen veel beleid dat is gericht op mensen met een laag inkomen. Ook voor kinderen gebeurt er het nodige. Maar als je al die alarmerende berichten in de kranten leest, moeten we ons afvragen of ons beleid nog wel voldoende antwoord geeft op de werkelijkheid. En ook, of we die werkelijkheid wel voldoende kennen. De werkelijkheid van kinderen die niet elke dag een warme maaltijd krijgen, van kinderen die niet mee gaan met schoolreisjes omdat pa en ma daar geen geld voor hebben.

Kinderombudsman

Kinderombudsman Marc Dullaert heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar kinderen in Nederland die in een armoedige situatie leven. Op grond van dit onderzoek komt hij met een reeks aanbevelingen die hij samenvat in een kindpakket. Hij bepleit een integraal beleid. Hij bedoelt, dat alle afdelingen in het gemeentehuis (bijvoorbeeld, gezondheid, sport, onderwijs, WMO en sociale zaken) moeten samenwerken om maatwerk te leveren voor kinderen.

De spil heet CJG

In Opsterland gebeurt al veel. Kinderen uit minimagezinnen die naar het voortgezet onderwijs gaan, kunnen geld voor schoolkosten krijgen en een computer. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om geld te krijgen om mee te kunnen doen aan een sport of andere activiteiten. Ook op het gebied van gezondheid en onderwijs gebeurt er het veel. Opsterland zit niet stil. Via  het  Centum voor Jeugd en Gezin Opsterland zijn al veel ouders en kinderen op weg geholpen.

Kindpakket in Opsterland?

Opsterlands Belang heeft schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders over de besteding van de armoede-euro’s, die we uit Den Haag hebben gekregen. We hopen dat die vragen de opmaat worden, voor een debat over het armoedebeleid voor kinderen in Opsterland. Hoe doen we het tot nu toe? En hoe kunnen we het beter doen? Past het kindpakket van de Ombudsman in Opsterland? Wat Opsterlands Belang betreft moeten kwetsbare mensen op een goede en gemakkelijk bereikbare manier steun krijgen. Daarbij moet er extra aandacht zijn voor kinderen.

 

 

 

Dit bericht heeft 2 reacties.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.