Kiezers willen geen herindeling, wel minder regels

stemmenMeer samenwerking tussen de gemeenten, minder regels en meer overlaten aan het bedrijfsleven en de burger zelf. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een onderzoek dat IO Research onder ruim 10.000 kiezers hield.

Bijna 80% van de kiezers geeft aan dat samenwerking tussen de gemeenten beter is dan fuseren of herindeling. Bijna 80% van de kiezers geeft aan dat samenwerken de beste maatregel is om het hoofd boven water te houden nu gemeenten meer taken moeten gaan uitvoeren, maar daarvoor minder geld krijgen.

Driekwart van de ondervraagden denkt dat minder regels ook een goede optie is om te bezuinigen. Het uitvoeren van taken door inwoners is volgens bijna de helft van de kiezers (49%) een goed middel om de gemeentelijke efficiency te verhogen. Datzelfde geldt als het bedrijfsleven voor enkele gemeentelijke taken de handen uit de mouwen zou steken.

Politiek gedoe

Politiek gedoe, beloftes die niet worden nagekomen, slecht financieel beleid, besluiteloosheid, niet luisteren naar burgers en klantonvriendelijkheid zijn redenen tot ontevredenheid. Tevreden kiezers roemen hun gemeentebestuur om hun daadkracht, het feit dat de financiën op orde zijn, dat er sociaal beleid wordt gevoerd, naar burgers wordt geluisterd en dat de gemeente er goed en verzorgd uitziet.

Mopperpotten

Jonge kiezers (tot 35 jaar) zijn over het algemeen meer tevreden dan oudere kiezers. Kiezers tussen de 50 en 64 jaar zijn de grootste mopperpotten. Regionaal bekeken klagen kiezers uit Zuidoost-Friesland het minst, en hebben de kiezers uit Zuidoost-Drenthe de meeste kritiek op hun gemeente.

Opsterlands Belang

Het is niet toevallig dat de uitkomsten van het onderzoek overeen komen met het verkiezingsprogramma van Opsterlands Belang. Opsterlands Belang heeft geen enkele invloed op het onderzoek gehad, maar staat wel midden in de samenleving. ‘Het zou op zijn zachtst gezegd vreemd zijn, wanneer de onderzoeksuitkomsten anders zouden zijn dan ons verkiezingsprogram. De uitkomsten van het onderzoek bevestigen dat we goed bezig zijn,’ zegt de lijsttrekker van Opsterlands Belang Sikke Marinus. (bron Binnenlands Bestuur en  IO Research)

Gerelateerd bericht

Verkiezingsprogramma Opsterlands Belang 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.