Kabinet gaat toch beetje bijpassen bij Wmo

wmo6Als gemeenten volgend jaar in financiële problemen komen door het overgangsrecht van Awbz-cliënten naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), gaat het kabinet bijpassen. Dat geld komt bovenop de eerder toegezegde 200 miljoen euro.

Gemeentekoepel VNG gaat daarvan uit. ‘Dat is de strekking van de toezegging’, aldus VNG-woordvoerder Frotina Zuidema desgevraagd. De komende periode worden in overleg met gemeenten objectieve criteria vastgesteld, aan de hand waarvan de financiële effecten van de overgangsregeling in kaart kunnen worden gebracht, stelt de woordvoerder van staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA).

Omvang tekort

‘Het kabinet gaat er nu vanuit dat de 200 miljoen euro voldoende is, maar dit AWBZ-Wmo_824x675zijn uiteraard aannamen. Halverwege 2015 kunnen we aan de hand van de feiten zien of die veronderstelling klopt. Als dat niet het geval is, voeren wij gezamenlijk overleg met gemeenten om eventuele problemen op te lossen’, aldus Van Rijns’ woordvoerder Fouzia Kassi. Onduidelijk is bij welke omvang van het tekort de buidel wordt getrokken en of het kabinet het volledige tekort gaat dekken, of dat er eigen risico voor gemeenten komt.

Onduidelijkheid

Zowel in de lokale als Haagse politiek leeft volop onduidelijkheid over de passages hierover in dekabinetsreactie op de noodkreet van gemeenten, dat de Wmo onder de huidige voorwaarden niet verantwoord kan worden uitgevoerd. In de brief van Van Rijn en minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, BZK) staan termen als het ‘volgen’ van financiële effecten en het ‘adresseren van de knelpunten’. Naar nu blijkt gaat het kabinet boter bij de vis doen. (Bron Binnenlands bestuur)

Gerelateerde berichten

stugge-staatssecretaris-geeft-geen-cent-extra-gemeentelijke-wmo-taak

nieuwe-wmo-wet-haalt-deadline-uitstel-nodig-meer-zorgvuldigheid

motie-opsterlands-belangzeg-nee-bezuinigingspakket-kabinet

Gerelateerde site

www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/kabinet-gaat-bijpassen-bij-tekort-op-wmo.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.