Jou de Skâns een twadde kâns?

Column door Dieko van der Harst

Dieko 3De verkiezingen staan weer voor de deur, een spannende tijd! Natuurlijk voor de politieke partijen, maar misschien nog wel meer voor de kiezers. Immers de keuze voor een partij kan grote gevolgen hebben voor de leefbaarheid in de gemeente en het dorp! Zo ook de keuze voor Opsterlands Belang, een partij die momenteel behoorlijk in het nieuws is. Is het niet met vermeende affaires, dan is het wel om de Skâns in Gorredijk. “Zo werkt het nu eenmaal in de politiek”, is dan een veelgehoorde uitspraak. Over de rug van een andere partij jezelf profileren als een nog betere partij; inderdaad het is een politiek spelletje!

Knokken

Wat geen politiek spelletje is zijn de zorgen van inwoners van Gorredijk. Mensen met een groot hart voor hun dorp. Die knokken voor hun dorp en hun standpunt. Eén van de redenen voor mij om in de politiek te gaan was omdat ik standpunten heb waar ik voor wil knokken! Ik kan dan ook veel respect opbrengen voor de actievoerders die de Skâns willen behouden. 42 Jaar heb ik in Ureterp gewoond, ik ben daar geboren en getogen en noem mijzelf dan ook (met trots) een “Oerterper”. Mijn 43e levensjaar heb ik doorgebracht in Gorredijk en ik begrijp de actievoerders dan ook goed. Gorredijk is een prachtig dorp waar ik me, net als de actievoerders, thuis voel. Dàt gevoel moet blijven, voor nu en in de toekomst.

Gevolgen

Kan dat wanneer de Skâns verloren gaat? Is dat niet de reden waar de actievoerders actie over voeren? Een stuk historische waarde en een stuk emotionele waarde? Of gaan we het hebben over waar sportaccommodaties worden ondergebracht? Want ook dat leeft nu bij de actievoerders. We kunnen Kortezwaag links laten liggen en ons vasthouden aan de plannen van 5 jaar geleden. Over een aantal jaren staat er dan misschien wel weer een gebouw leeg in Gorredijk. Dat terwijl er zoveel actie wordt ondernomen om leegstand te voorkomen, in verband met dorpsverloedering (b.v. de Vries kozijnen). En wat te denken van het enige zwembad in Gorredijk, sluiten we dan de boel gewoon maar? Dan is Gorredijk zomaar een voorziening armer en zijn de inwoners aangewezen op omliggende dorpen. Maar, het moet gezegd worden, houden we ons aan de plannen van 5 jaar geleden dan vaart de BHS er wel bij!

Toekomst

Terug naar de stelling van de actievoerders waar het oorspronkelijk allemaal om draaide; het behoud van de Skâns. Was het niet Opsterland Belang die in de raadscommissie van 20 november 2012 opperde “jou de Skâns in twadde kâns” oftwel zoek uit of het behouden van de Skâns mogelijk is? Op dit moment worden alle opties onderzocht met daarbij het financiële plaatje. Vanuit het college zal daar een advies over gegeven worden en dan is het aan de politieke partijen om daarover te steggelen. Verplaatsing van de Skâns behoort tot één van de serieuze opties, net als het behoud ervan. Met de naderende verkiezing zou mee gaan met de actievoerders de slimste keuze zijn om stemmen te winnen. Maar wij kiezen niet voor of tegen het behoud van de Skâns, meer of minder kiezers, wij kiezen voor een leefbaar Gorredijk, voor nu en voor in de toekomst!

 

 

Dit bericht heeft 1 commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.