Jeugdwet wordt bureaucratisch monster

jeugdwetMet de nieuwe Jeugdwet dreigt een uitdijend verantwoordings- en toezichtcircuit te ontstaan. De wet leidt in deze vorm tot meer in plaats van minder bureaucratie in de jeugdzorg.

Opvallend, omdat analyses al jarenlang aantonen dat veel problemen in de jeugdzorg juist voortvloeien uit die bureaucratie en onnodige regeldruk.

Dit stelt het Adviescollege toetsing regeldruk Actal in zijn advies aan staatsecretaris Van Rijn (VWS) over de Jeugdwet.  Actal betreurt het dat het rijk niet het voortouw neemt om samen met gemeenten en inspecties een concrete doelstelling te formuleren om de bureaucratie terug te dringen.

Prestatieafspraken

Het vorige week ingediende wetsvoorstel bevat diverse voorschriften voor certificering, kwaliteitsregisters, landelijke inspecties en verantwoordingsinformatie. Volgens Actal is daardoor de kans groot dat er stapeling van toezicht optreedt, mede omdat gemeenten prestatieafspraken met zorgaanbieders maken. ‘Rechtmatigheid en doelmatigheid vereisen dat ook gemeenten toezicht en handhaving gaan uitoefenen. Zij zullen met het oog op een rechtmatige en doelmatige besteding van publieke middelen verantwoordingsinformatie willen ontvangen.’

De dupe

‘Op deze wijze wordt nationaal en lokaal toezicht gestapeld’, stelt Actal. De lasten komen uiteindelijk terecht bij de jeugdzorginstellingen en de professionals, voorspelt het adviescollege. Jeugdigen en hun ouders zijn uiteindelijk de dupe doordat er minder tijd voor hen overblijft.

Terughoudend

Het rijk moet terughoudend zijn in het precies voorschrijven wat zorgaanbieders en professionals moeten doen, stelt Actal in zijn advies. Het kabinet heeft immers gekozen om de jeugdzorg te decentraliseren naar gemeenten. Dat houdt in dat bevoegdheden en verantwoordelijkheden aan gemeenten worden overgedragen. Het wetsvoorstel beschrijft echter nauwkeurig welke eisen worden gesteld, hoe het toezicht moet worden geregeld en hoe verantwoording moet worden afgelegd. Ook de Raad van State uitte in zijn advies over de Jeugdwetkritiek op de inperking van beleidsvrijheid van gemeenten.

Knelpunt

Een ander kritiekpunt van Actal is dat het wetsvoorstel geen wettelijke borging biedt voor de informatie-uitwisseling tussen verschillende jeugdhulpverleners. Ook is er geen wettelijke basis voor het vastleggen van informatie in één dossier. ‘Het risico is groot dat jeugdigen en hun ouders telkens opnieuw hun problemen moeten vertellen en dezelfde informatie moeten aanleveren om de noodzakelijke jeugdhulp te krijgen. Een groot knelpunt van de jeugdzorg wordt niet opgelost’, aldus Actal. (bron Binnenlands bestuur)

Raad van State

Op 3 juli van dit jaar liet de Raad van State ook al weten niet content te zijn met de nieuwe jeugdwet. Weten wat de Raad van State er van vindt, klik dan op beleidsvrijheid-bij-jeugdwet-ver-te-zoeken. Gisteren en vandaag debatteert de Tweede Kamer over de nieuwe jeugdwet, klik ook op griekse-tragedie-en-het-circus-van-de-jeugdzorg en op /oppositie-hekelt-gejaagdheid-rond-nieuwe-jeugdwet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.