Invoering nieuwe bijstandswet uitgesteld

bijstand1De nieuwe bijstandswet wordt waarschijnlijk 6 maanden later ingevoerd. Zo krijgen gemeenten langer de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe wetgeving. Bronnen rond het Binnenhof bevestigen berichtgeving hierover zaterdag in de Telegraaf.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) wil de regels van de bijstand strenger maken waardoor 350 tot 400 miljoen bespaard kan worden. Het kabinet overlegt hierover met D66, ChristenUnie en SGP, de partijen waarmee het kabinet al eerder akkoorden sloot.bijstand2aansporing

De nieuwe bijstandsplannen zouden oorspronkelijk op 1 juli aanstaande in werking treden, maar dat wordt naar het zich laat aanzien 1 januari. Het uitstel kost het kabinet volgens de krant bijna 60 miljoen euro.

Tegenprestatie

Klijnsma wil onder meer dat bijstandsgerechtigden een tegenprestatie gaan leveren voor hun uitkering. Ook wil ze een ‘wachttijd’ van 4 weken invoeren bij het aanvragen van een uitkering. Deze voornemens stuiten op grote bewaren bij de oppositie. Het kabinet heeft steun van de oppositie nodig omdat het in de Senaat geen meerderheid heeft.

Beleidsvrijheid gemeenten

bijstand3werkEerder deze week kwam al naar buiten dat Klijnsma haar plannen op een aantal punten wil aanpassen. Zo wil ze gemeenten meer beleidsvrijheid geven. Volgens SGP-leider Kees van der Staaij worden  de bijstandsmoeders in ieder geval ontzien. Die worden volgens hem vrijgesteld van de sollicitatieplicht.

Opsterland

In Opsterland is men niet blij met de strengere regels van Jetta Klijnsma. In Opsterland werkt men met de participatieladder en individueel maatwerk, waarmee mensen worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Ook in andere gemeenten verwacht men dat dwang van bovenaf niet altijd het gewenste resultaat zal hebben.  (bron Binnenlands Bestuur, Telegraaf, e.a.)

Gerelateerd bericht

sociale-diensten-niet-blij-participatoewet

Gerelateerde site

www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/opinie/commentaren/maatwerk-of-keurslijf

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Tony

    Dus werken voor uitkering op contract zonder verzekering is nog altijd verboden?
    en 40 uur voor een lullige wwb?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.