Half Opsterland zakt dieper en dieper en….

tineke
Vroeger werd er een stop gezet op de vervening,het zou teveel grond kosten…. Diepontwatering heeft een veel groter effect blijkt nu.

De bodem in de veengebieden daalt. Per jaar nagenoeg onzichtbaar, op lange termijn pijnlijk duidelijk. Veengrond is niet stabiel, het oxideert en vermindert. Het is een natuurlijk proces, dat door diepontwatering en grondbewerking versnelt. 

De laatste jaren worden de lange termijn effecten van de bodemdaling onmiskenbaar duidelijk. In sommige gedeelten kan het gaan om een uiteindelijke daling van wel twee meter. Voor de provincie reden om actie te ondernemen.

Wat betekent dit? Wat kunnen we er aan doen, wat willen we er aan doen?. Zakt half Opsterland straks in een bodemloze put? Moeten er extra hoge dijken komen? Sterkere gemalen? Of juist niet en moeten we de veenweidegebieden terug geven aan de natuur?

Knelpunten  

De bodemdaling in de veengebieden brengt knelpunten met zich mee voor woningen, landbouw, wegen, waterbeheer, natuur, milieu en recreatie. Denk bijvoorbeeld aan huizen en wegen die kunnen verzakken of verdroging van natuurgebieden. Deze knelpunten zijn er al langer, maar sommige nemen toe. Laten we dorpen als Nij Beets en Tijnje letterlijk wegzakken? Of nemen we maatregelen?

Veenweidevisie

brege
Zijn dit de caféterrassen van de toekomst in Tijnje en Nij Beets?

Momenteel werken de provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en de gemeente aan een langetermijnvisie voor de veengebieden in Fryslân. Met deze visie worden keuzes gemaakt die zijn gericht op een duurzame toekomst. Provinciale Staten stelt de visie uiteindelijk vast.

Meedoen  

Welke keuzes zijn de beste? Welke keuzes zijn duurzaam? Samen met de bewoners van de veenweidegebieden wil de provincie Fryslân een visie ontwikkelen. Wilt u meer informatie of heeft u goede ideeën hierover? Kijk dan op www.fryslan.nl/veenweidevisie. Op deze site vindt u onder andere een kaart van het betreffende gebied. Ook kunt u zich op de website aanmelden voor de nieuwsbrief en reacties achterlaten. Kijk ook op http://nl.wikipedia.org/wiki/Veenoxidatie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.